Građanima BiH omogućen elektronski potpis: Kako do ove vrijedne olakšice?

Vijesti 02. jul 202421:05 4 komentara

Kao ni većina stvari, ni digitalna tranzicija nije nešto čime BiH može da se pohvali. No, prvi koraci su napravljeni. Građanima BiH od juče je omogućeno da podnesu zahtjeve za kvalifikovani elektronski potpis, umjesto dosadašnjeg, štampanog što bi, u velikoj mjeri, pojednostavilo administrativne procedure, smanjilo gužve, a donijelo o novčane uštede. Ovo je, ipak, tek početak.

Beskrajno gubljenje vremena na šalterima radi jednog običnog papira, moglo bi da ostane u prošlosti. Od juče građani BiH i zvanično mogu da pokrenu proceduru za svoj kvalifikovani elektronski potpis. Za to će imati mogućnost u svih pet regionalnih centara Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, u Sarajevu, Banja Luci, Bijeljini, Mostaru i Bihaću.

„Nakon zaključenja ugovora uručuju se pristupni parametri za pristup sistemu, nakon toga se vrši aktivacija kvalifikovane digitalne potvrde i njeno korištenje. Uputstvo je objavljeno na web sajtu IDDEEA-e“, pojasnio je danas Dražen Vujica, načelnik Regionalnog centra Sarajevo.

„Osim toga, građani već od februara mogu da koriste bh. digitalni identitet koji je, u principu aktivan i kojem se može pristupiti zahvaljujući svim onim potvrdama koji se dobijaju prilikom dobijanja lične karte. Građani koji nemaju taj obrazac mogu da ga podignu u MUP-u i na osnovu njega mogu da aktiviraju svoj digitalni identitet”, dodao je direktor IDDEEA-e, Almir Badnjević.

No, skeptici oprezni. Hoće li tako lični podaci biti podložniji eventualnim zloupotebama?

„Ako sve radimo kako treba i ako imamo ljude koji su edukovani, obučeni, onda su ovi sistemi milion puta sigurniji. U drugu ruku, kada jednom sve digitalizujemo, povećan je sajber rizik, u slučaju da sajber napadači uspješno upadnu u sistem. Papirne, matične knjige je nemoguće iznijeti iz arhiva, a ovo praktično možete iznijeti na usb-u“, naglasio nam je stručnjak za digitalizaciju, Aleksandar Mastilović.

Postupak tranzicije za građane je besplatan, a sudeći prema najavama o skorom usvajanju budžeta, neće nedostajati ni novčanih sredstava za ovu namjenu. Ipak, mnogo je posla pred nadležnima. Ni aktuelno zakonodavstvo ne ide na ruku, ali ovi koraci ohrabruju, stava je resorni ministar.

“Zakon o digitalnom potpisu iz 2006. godine treba unaprijediti i to će biti jedan od mojih sljedećih napora da na državnom nivou dogovorimo usvajanje tog zakona, koji će u potpunosti biti u saglasnosti sa EU direktivama. Međutim, i postojeći zakon dozvoljava nam da krenemo u digitalnu transformaciju”, rekao je danas Edin Forto.

Što je Forto i ranije najavio, objavom rata CIPS-ovim prijavama. Međutim, od spremnosti lokalnih zajednica zavisi koliko će olakšati svojim građanima.

“Pozivam građane BiH da u svim opštinama, gdje to nije zaživjelo, gdje se još traže štampane potvrde CIPS-a ili nekog drugog dokumenta, da apeluju na svoje opštine. Super, sad su i izbori. Izazov za sve načelnike opština”, apelovao je Badnjević.

Izazov koji bi mogao unaprijedi i sam izborni sistem. Ali, i izazov, koji će, ako uspješno bude implementiran, rezultirati ne samo vremenskom nego i novčanom uštedom.

Opširnije u priči Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare