Građevinski radnici svakodnevno izloženi opasnosti obavljajući radne zadatke

Vijesti 06. aug 202112:52 0 komentara
Ilustracija

Samostalni sindikat građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH je apelovao na nadležne institucije da se aktivno uključe u rješavanje problema sa kojima se suočavaju građevinski radnici, jer su svakodnevno izloženi opasnosti obavljajući svoje radne zadatke, kako bi sebi i svojim porodicama obezbijedili uslove za egzistenciju.

Iz ovog sindikata uputili su saučešće porodici nastradalog radnika, koji je nažalost izgubio život obavljajući poslove na radilištu Koridora Vc na području Općine Hadžići.

“Nažalost svjedočimo sve češćim povredama radnika na radilištima naročito u sektoru građevinarstva i to najčešće sa smrtnim ishodima. Ova pojava ukazuje da rad u građevinarstvu nije potpuno organizovan u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, te da se nisu preduzele potrebne preventivne mjere kako to nalaže Zakon o zaštiti na radu. Ukazujemo na veliku odgovornost poslodavaca ali i nadležnih inspekcija koje nedovoljno kontrolišu organizaciju rada i  uvjete pod kojima se rad organizuje u sektoru građevinarstva”, navode iz Sindikata građavinarstva.

Podsjećaju da su ranije uputili apel nadležnim institucijama i poslodavcima iz sektora građevinarstva da poduzmu mjere i radnje u cilju zaštite radnika od visokih temperatura. Iako temperature zraka dostižu 40 stepeni i više, kako dodaju iz granskog sindikata, svjedočimo da radnici u građevinarstvu rade na otvorenom bez adekvatne zaštite i to bez obustave rada i u najtoplijem dijelu dana, da nemaju adekvatna sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu, da radilišta nisu dovoljno osigurana i drugo.

“Krajnje je vrijeme da odgovorni, poslodavci i nadležne ustanove, preduzmu potrebne mjere i radnje kako bi se preventivno djelovalo i spriječile ovakve i slične tragedije”, saopćeno je iz Samostalnog sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!