Gradnja najvećeg mosta u BiH je pri kraju, neki se plaše “drastičnih promjena”

Vijesti 29. jul 202321:18 1 komentar
Anadolija

Most Počitelj čija je gradnja krenula prije četiri godine i čiji su rokovi gradnje davno probijeni, početkom ovog mjeseca je spojen, te bi zajedno sa cijelom dionicom autoputa trebao biti gotov do sljedeće godine. No mještani i turistički radnici koji žive od turizma u ovom srednjovjekovnom gradu sa zebnjom čekaju taj trenutak, nakon kojeg bi kažu mogli ostati izolovani jer bi im autocesta mogla odnijeti veliki broj gostiju kojima je Počitelj dosad bio usputna destinacija.

Najveći i najduži most koji se gradi u BiH, u vrijednosti od 28 miliona eura privodi se kraju. Činjenica da je jedan od najviših mostova u regionu čini ga jednim od najkompleksnijih objekata na cijelom koridoru. Očekuje se da bi mogao biti završen do jeseni, ili do kraja godine.

“U fazi smo izrade kablova kontinuiteta, završetka radova prenaprezanja, izrade završnih radova, pripremanje za izradu sigurnosnih ograda, potom hidroizolacija, asfalt i ostalo”, saopštio nam je Ismet Hajduk, glavni inžinjer za mostove.

Osim što će činiti impozantan dio koridora Vc, ovaj most ima značajnu ulogu u budućoj Jadransko-jonskoj autocesti , pa će tako našu zemlju povezati sa državama Evropske unije kako na sjeveru, tako i na jugu Evrope. A nekima bi mogao donijeti i probleme.

“Počitelj je ostao iza autoputa, izgubili smo time puno jer ako nemate direktan prilaz gradu rijetko će neko s autoputa doći, jer dosta je ljudi koji dođu ovdje samo jer vide Počitelj iz auta, naravno ima dosta i organiziranih tura, ali sad kad se upute autocestom malo je diskutabilno hoće li doći”, naglašava Jadranka Dizdar, predsjednica Turističkog društva „Počitelj“.

Prvim prijedlogom kojeg je izgradio Institut građevinarstva Hrvatske bilo je predviđeno da se uz sami stari grad na autocesti izgradi odmoralište s kojega bi se moglo doći do centra, no mještani su tada bili protiv tog prijedloga, zbog čega je drugi projekat koji je most smjestio nedaleko od Počitelja bio mnogo skuplji.

Sadašnjom trasom autoceste , čija je jedna dionica prema Mostaru izgrađena prošle godine bit će malo teže doći do Počitelja, dakle nakon što se vozilom izađe na naplatnim kućicama bit će potrebno sići na magistralni put M-17 te se vratiti prema Počitelju.

Priču donosi Đenana Kaminić – Puce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare