Gradonačelnik Beograda “ne može dozvoliti da Sarajevo ima bolji festival”

Kultura 26. feb 202319:58 3 komentara
Anadolija

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je danas, prilikom obilaska tamošnjeg rekonstruisanog omladinskog pozorišta, izjavio kako ne može "dozvoliti da Sarajevo ima bolji festival od Beograda". Uslijedila je i reakcija iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Šapić je danas izjavio kako je obnovljeno pozorište rasadnik glumaca, kako kultura i sport ne smiju biti prepušteni tržištu, te da FEST (Međunarodni filmski festival koji se održava u Srbiji) treba postati institucija sam za sebe, kao i to da grad “ne smije dozvoliti da bude važnijeg festivala u regionu”.

Na pitanje da li izdvajanje FEST znači da će biti u boljoj poziciji od Bitefa ili Belefa, Šapić je rekao da to znači da će FEST biti u boljoj poziciji nego što je danas.

“Ja kao gradonačelnik ne mogu da dozvolim da Sarajevo ima bolji festival od Beograda. FEST je najstariji”, izjavio je Šapić.

Uslijedila reakcija iz Sarajeva

Nije dugo trebalo da Šapiću odgovori njegova kolegica iz Sarajeva, Benjamina Karić.

“Razumijem da gradonačelnik Beograda dolazi iz svijeta vodenih sportova, da mu kultura i umjetnost nisu bliski, osim možda uloge nasilnika “Gangule” u filmu ‘Kad porastem biću kengur'”, napisala je.

Dodala je da šteti ugledu Beograda kada svoju epizodnu ulogu iz filma prenosi na poziciju gradonačelnika i kao “najobičniji neškolovani nasilnik” govori o SFF-u.

“U kulturi i umjetnosti nema sirovog nadmetanja, kultura i umjetnost su za divljenje. Svi možemo uživati u sjajnoj srbijanskoj filmografiji, zbog čega često “Srce Sarajeva” ide za umjetnike iz Srbije, jednako kao što uživamo svi u Sarajevo Film Festivalu”, stoji u njenoj poruci.

Na kraju je Karić napomenula kako joj je drago da će Vlada Srbije i Grad Beograd snažnije uložiti u razvoj festivala u Beogradu, te da im Sarajevo kao UNESCO grad filma može pružiti svu savjetodavnu pomoć.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare