Gradonačelnik Bosanske Krupe: Ove zime nema mira kada je riječ o vodostajima

Vijesti 12. dec 202221:46 0 komentara
N1

Na jutrošnjoj sjednici Štaba Civilne zaštite Grada Bosanska Krupa proglašeno je stanje elementarne nepogode. Ovakva odluka je donesena na osnovu informacija s terena o plavljenju objekata fizičkih i pravnih lica te klizišta koja su se u toku jučerašnjeg dana otvorila. Gost Newsnighta bio je Armin Halitović, gradonačelnik Bosanske Krupe koji je govorio u stanju u ovom gradu nakon poplava.

Kakva je trenutno situacija na terenu?

Kiša je prestala padati jučer poslijepodne, sinoć je bilo snijega. Danas je poprilično dan što nas raduje. Danas od podne malo lakše dišemo jer se vodostaj Une u Bosanskoj Krupi počeo smanjivati. To je krenulo jutros oko devet sati, stidljivo po pola centimetra i centimetar. U protekla dva do tri sata opada po nekoliko centimetara po satu. Očekujem do jutra da bi vodostaj trebao biti manji barem 20-30 cm. Inače, ovo je bio najveći izmjeren vodostaj Une kroz Bosansku Krupu i Otoku. Najveći vodostaj je bio 2008. kada je iznosio 313 cm, sada je već bio 336 cm, nevjerovatno je kakvu štetu mogu napraviti 23 cm. To će nam biti škola za ubuduće“, kazao je Halitović.

Najteže je bilo u naseljima koja nisu blizu rijeke Une, nego uz neke potoke koji su pritoke Une. Tu su se pojavile bujične vode koja je počela plaviti u kuće. Mi smo pravovremeno reagovali, pravili smo nasipe da se zaštite ljudi“.

Ističe da se klizišta očekuju za možda 15-ak dana.

Klizišta očekujemo za nekih 10-15 dana možda, prvi jugo kada bude sigurno dolazi kiša, onda možemo očekivati da se odledi i počnu javljati klizišta. To je redovno posljedica velikih kiša. Moramo biti spremni, proglašeno je stanje prirodne nesreće“.

Na pitanje da li im je za sada potrebna pomoć, kazao je:

“Za sada nam ne treba nikakva pomoć, imamo dovoljno resursa. Angažovani su resursi koji su vlasništvo grada Bosanska Krupa, sada za sada nam neće trebati. Ovu zimu mislim da nam nema mira kada su u pitanju vodostaji”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!