Gradonačelnik Istočnog Sarajeva: Krajnje je vrijeme da prihvatimo različitosti

Vijesti 30. jun 202315:39 4 komentara
F.Z./N1

Nakon što je na svom zvaničnom Facebook profilu gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, oštro reagirala na postavljanje table na kojoj stoji dobrodošlica u Istočno Sarajevo, "grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo", uslijedio je odgovor gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića.

Ćosić je u objavi na Facebook profilu napisao kako je nadležnost Gradske uprave redovno održavanje i unaprijeđivanje stanja u oblasti horizontalne i vertikalne signalizacije u Istočnom Sarajevu.

“Ova aktivnost je značajna iz više razloga. Najbitniji je svakako bezbjednost u saobraćaju, ali i značaj sa aspekta markiranja naseljenih mjesta, ulica i trgova, kao i promocija turizma kao važne privredne grane. Grad Istočno Sarajevo je teritorijalno najveći grad u Republici Srpskoj, nije u potpunosti urbano povezan, i veoma često to ističemo kao prednost, jer ima mnogo prostora koji se može dodatno unaprijediti, urbano popuniti i izgraditi. Danas na šest ključnih ulaza u naš grad postavljamo saobraćajnu signalizaciju, odnosno nove table sa nazivom grada i teritorije grada, na srpskom i engleskom jeziku”, napisao je Ćosić.

Dodao je kako je na pomenutim tablama istaknuta i jedinstvenost koju karakterizira Istočno Sarajevo.

“Ovo je grad koji je stvoren od strane velikog dijela 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo. Naime, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u predratnom Sarajevu je živjelo najmanje 157.000 Srba. Kažem ‘najmanje’, jer ih se tačno toliko izjasnilo kao Srbi. Neki Srbi su se tada drugačije izjašnjavali. Radi se o nepobitnoj historijskoj činjenici. U prvom egzodusu Srba iz Sarajeva, onom koji se desio u aprilu 1992. godine, sa početkom tragičnih ratnih dešavanja, kada su Srbi iz straha za svoju, i bezbjednost svojih porodica, napustili dijelove Sarajeva u kojima su bili manjina, i drugom, najvećem ikad viđenom, kada je u zimu 1996.godine, 120.000 Srba, napustilo dijelove Sarajeva, koje su u odbrambeno-otadžbinskom ratu odbranili, područje Sarajeva su morali napustiti Srbi u 99 % broju”, nastavio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Istaknuo je kako je veliki broj Srba Sarajeva u tom momentu otišao u Bijeljinu, Banjaluku, Trebinje, Zvornik, Brčko, Bratunac, Beograd, Niš, Novi Sad te mnoge evropske zemlje, Ameriku, Kanadu.

“Ne postoji mjesto na svijetu gdje Srba Sarajeva nema”

“Onaj broj koji je ostao ovdje, oko 50.000 njih, zajedno s ljudima koji su živjeli na nekim od današnjih područja Istočnog Sarajeva, stvorio je današnje Istočno, a prvobitno Srpsko Sarajevo”, napisao je Ćosić, istaknuvši da se sarajevski Srbi nalaze u cijelom svijetu.

Dodao je da su upravo zbog te činjenice, postavljene table sa spornim natpisom na ulazu u Istočno Sarajevo. Naglasio je da je to historijska činjenica, da nije napisana da ikoga vrijeđa te da je krajnje vrijeme da prihvatimo različitosti.

“Različitosti življenja, različitosti mišljenja, različitosti političkog djelovanja, različitosti sagledavanja stvari iz zajedničke prošlosti. Različitosti uz poštovanje i uvažavanje. Sigurno je da postoje table, natpisi, ponašanje, izjave, na kraju krajeva, fizički objekti, koje mi kao čovjeku, prije svega, smetaju negdje izvan Istočnog Sarajeva. Ali izuzetno poštujem odluke drugih da žive i rade na način koji nije u skladu sa mojim. Prema tome, nadam se da ćemo vrlo brzo (ako nismo do sada), naučiti živjeti različitost uz poštovanje i prihvatanje drugačijeg. To i jeste vrhunac svakog modernog i demokratskog društva, zar ne?! Upravo zbog svega, želim da kažem da je Istočno Sarajevo danas grad koji pripada i predstavlja grad svih 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo”, stoji u objavi gradonačelnika.

Karić brutalno o postavljanju skandalozne table: Opet je na meti Grad Sarajevo

Na kraju je dodao kako je Istočno Sarajevo odavno grad jednako otvoren za sve one koji u njega dolaze i opredjeljuju se da u njemu žive.

“U sklopu redovnih aktivnosti, postavljen je i video nadzor koji ‘pokriva’ postavljene table, kako bi se preduzimale neophodne pravne radnje u slučaju njihovog uništenja ili oštećenja. Istočno Sarajevo raste, razvija se i ostaje srce Republike Srpske”, zaključio je Ćosić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare