Gradonačelnik Zavidovića se ne miri sa porazom: Traži se ponovno brojanje glasova

Vijesti 26. okt 202418:12 0 komentara
N1

Posmatrači, kandidati, građani i nekoliko političkih partija uputilo je zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za ponovno brojanje glasova na svim biračkim mjestima za nivo gradonačelnika i za nivo gradskog vijeća u Zavidovićima. Ovaj zahtjev podnesen je iz razloga što su uočene brojne nepravilnosti na dan izbora potvrđene ponovnim brojanjem glasova od strane Gradske izborne komisije na nekoliko biračkih mjesta, svjedočenjem posmatrača kao i na zahtjev brojnih građana koji sumnjaju u ispravnost rezultata izbora predočenih od strane biračkih odbora.

„Višak glasačkih listića u kutijama u odnosu na broj potpisa, nepodudaranje zbirnih obrazaca sa stanjem na glasačkim listićima, onemogućavanje posmatračima uvid u rezultate glasanja i druge očite nepravilnosti i saznanja razlog su zašto smo Centralnoj izbornoj komisiji uputili zahtjev za ponovno brojanje glasova za sva biračka mjesta u Zavidovićima. Cilj je pravilno objedinjavanje glasova i poštivanja izborne volje građana odnosno zaštita izbornog integritetu. Također, nejasna je činjenica zašto je u zadnji čas došlo do pomijeranja članova biračkih odbora, tj. objedinjavanje članova biračkih odbora koji su simpatizeri, uposlenici i članovi porodica kandidata određene političke partije na izbornim listama s ciljem pogodovanja istim kandidatima u izbornoj noći. Postavlja se pitanje na osnovu čijeg naloga su vršena pomijeranja članova i predsjednika biračkih odbora u Zavidovićima. Nadam se da će CIK razmotriti našu žalbu te udovoljiti zahtjevu. Pored ovoga ukoliko i CIK potvrdi nepravilnosti bit će podnesene i krivične prijave protiv pojedinih predsjednika i članova biračkih odbora i svih onih za koje smatramo da su pogodovali nalogodavcima i određenim političkim partijama u toku izborne noći mjenjanjem stvarnog izbornog rezultata“, istakao je aktuelni gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović, predsjednik Gradske organizacije stranke Snage naroda koja je uputila žalbu.

Podsjećamo. prema podacima Centralne izborne komisije BiH u utrci za gradonačenika Zavidovića pobijedila je kandidatkinja SDA Erna Merdić Smailhodžić sa 5.369 glasa, dok je sada već bivši gradonačelnik Hašim Mujanović kao kandidat Snage naroda osvojio 5.191 glas. Trećeplasirani je bio kandidat SDP BiH Benjamin Sinanović sa 4.800 glasova.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!