Gratz za N1: Suočeni smo sa pandemijom napada na žene, sankcije za femicid moraju biti oštrije

Vijesti 08. jun 202410:48 0 komentara
N1

Kada će femicid, lišenje života iz samilosti biti uvedeno kao novo krivično djelo u FBiH? Koji su prijedlozi za proširenje izbora sigurnosnih mjera koje se mogu ili moraju primijeniti prema učiniteljima određenih krivičnih djela? O izmjenama Krivičnog zakona FBiH za N1 govorio je predlagač Dennis Gratz - zastupnik u Parlamentu FBiH.

Kako je kazao Gratz, prijedlog je uputio u septembru prošle godine.

“Ja sam uputio prijedlog u septembru prošle godine nakon događaja i ubistava žena koja su se dešavala u BiH. Prijedlog je bio sveobuhvatan, određene izmjene su bile korijenite. To mi je bila intencija, da razdrmam i Ministarstvo i federalnu Vladu koja je djelovala dosta uspavano. Taj prijedlog je dobio u određenim segmentima pozitivno, u određenim negativno mišljenje”, ističe Gratz za N1.

N1

Dodaje da smo suočeni kao društvo sa pandemijom napada na žene.

“Mi smo suočeni sa jednom pandemijom nasrtaja fizičkih, verbalnih, mentalnih, seksualnih na žene u BiH. To poprima zabrinjavajuće razmjere jer je ishod često smrtan posebno jer su činitelji tih djela često povratnici ili su bliski članovi porodice, bivši partneri.. Mi imamo jedan problem, krivično zakonodavstvo ga mora rješavati što prije. Federalna Vlada je nadležna, ali se dinamika mora ubrzati jer nam ljudi ginu”.

“Rješenje postoji”

Gratz smatra da je najjednostavnije rješenje da se izmjeni jedno poglavlje u zakonu.

“Najjednostavnije rješenje je da se izmjeni Poglavlje 16, član 166. da se doda jedan dodatni član koji bi uvrstio kvalifikaciju djela kojeg zovemo femicid. Do sada smo imali situaciju kojom je Sudu ili tužilaštvu dodijeljeno diskreciono pravo da ocijeni, da ako se desilo ubistvo, da li je pod otežavajućim okolnostima, iz niskih pobuda ili… To pravo sudovi nisu dosljedno primjenjivali s obzirom da imamo ponavljanja višestruka u ovom djelu”.

N1

Sankcije, smatra Gratz, moraju biti oštrije.

“Sankcija za ovo krivično djelo mora biti oštrija. Imamo jedan od najblažih krivičnih zakona u regiji. Za krivično djelo ubistva je propisano najmanje 5 godina ubistva, to je zaista malo. Vrlo često se koristila mogućnost ublažavanja kazne, za određena KD moramo propisati da je pomilovanje nemoguće. To je kompleksna materija i ima raznih iznimki koje advokati ili znaju iskoristiti ili sudovi ne vide na vrijeme. Mi u politici moramo bolje komunicirati te stvari, kao društvo reagovati na anomalije koje se dese. Često imamo situaciju da se krivična djela dešavaju u situacijama koje su se mogle izbjeći”.

“Minimalno osam godina”

Kazna koju predlaže Gratz je ona u minimalnom trajanju od osam godina.

“Predlažemo minimalnu kaznu od osam godina za ubistvo, ali postoje alteracije pod kojim okolnostima je počinjeno, i između ostalog KD femicid. Ko ubije ženu s kojom je bio član porodice, bliska osoba ili s kojom je ostvarivao prethodni kontakt na način zlostavljanja. To je moja definicija koja se kažnjava kaznom zatvora najmanje osam godina”.

“Moramo osigurati veći broj smještaja u Sigurnim kućama za žene koje su višestruke žrtve nasilja u porodici. Nasilje u porodici treba bolje definisati, to nisu samo fizički nasrtaji na ženu. Postoji ekonomsko zlostavljanje, treba dodatno definirati sa izmjenama koje smo uvrstili. Meni je stalno stalo da ovo riješimo kako treba, jer je ovo depolitizirano pitanje i svako se može složiti”, dodao je Gratz.

“Radna etika našeg premijera je loša. Rijetko imamo sjednice, bavimo se stvarima koje su periferne. Evo molim sada premijera i ostale da se što prije radna grupa sastane, sjednemo i napravimo konkretan prijedlog i to da ide na Parlament što je prije moguće. To bi se moralo realizovati ove godine jer sve ostalo je bezobrazno”, prokomentarisao je Gratz.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!