Grlić Radman o 9. januaru: Dodik prijeti, ali možemo zaustaviti ugrožavanje mira

Vijesti 10. jan 202312:14 7 komentara
Gordan Grlić Radman
Gordan Grlić Radman (Patrik Macek/PIXSELL)

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Hrvatske komentarisao je jučerašnje obilježavanje 9. januara Dana Republike Srpske kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, ali i odlikovanje Vladimira Putina kojem je dan ranije u Banjaluci dodijeljen orden RS.

Naime na pitanje novinara N1 Grlić Radman je prokomentarisao sva ova dešavanja:

“Mi uvijek ističemo da je Hrvatska na pravoj strani historije i demokratije. Putinov režim kada ga cijeli svijet demokratski osuđuje, sigurno da to nije naišlo na oduševljenje nego na osudu. Ovo ne može ugroziti mir i stabilnost Evropske unije. Ne znamo zašto to Milorad Dodik radi. On često koristi taj rječnik kojim prijeti, ali to ne ugrožava mir. EU, NATO savez su instrumenti uz pomoć kojih možemo zaustaviti bilo kakav pokušaj ugrožavanja mira i stabilnosti”, poručio je Grlić Radman.

Dodik: Ostali smo u BiH jer smo morali, ovaj narod hoće slobodu

Podsjetimo, jučer je prvi put otkako se obilježava 9. januar kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neusatavnim, centralna ceremonija i svečani defile održan u Istočnom Sarajevu po odluci predsjednika RS Milorada Dodika.

Taj potez je kap i prethodnih godina naišao na brojne osude kako udruženja žrtava, tako i političara iz Federacije BiH i međunarodne zajednice, a dodatno ogorčenje izazvala je činjenica da se ovaj datum obilježavao na entitetskoj granici i nedaleko od Sarajeva, grada koji koje bio pod opsadom najduže u modernoj historiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare