Grlić Radmanu odgovorili iz BiH: U knjizi su činjenice iz presuda Haškog tribunala – istog suda koji je oslobodio Antu Gotovinu

Vijesti 27. maj 202412:38 0 komentara
Gordan Grlić Radman
Gordan Grlić Radman (Patrik Macek/PIXSELL)

Nakon što je ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman u Stocu komentarisao objavljivanje knjige “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni Hercegovini” u Sarajevu, poručivši da je neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH, odgovorili su mu iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa rekavši da je ta knjiga zasnovana na utvrđenim činjenicama.

Naime, Grlić Radman je, između ostalog, istakao da je u čuđenju što je nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici u UN-u koju je podržala Hrvatska, u Sarajevu priređena “promocija knjige koja iskrivljuje činjenice i historijsku istinu”, pritom misleći da se ne može izjednačiti uloga Hrvatske i Srbije u ratu u BiH.

“Neobično nam je da se to događa u trenutku usvajanja Rezolucije. Da nije bilo Hrvatske, ne bi bilo cjelovite, suverene i neovisne Bosne i Hercegovine. To je činjenica. Hrvatska je među prvim zemljama priznala neovisnu i suverenu BiH i aktivno je sudjelovala u održivoj BiH”, kazao je tada ministar vanjskih poslova Hrvatske.

Na adresu njegovog ministarstva odgovorili su iz udruženja koja su radila na ovoj knjizi.

“Izdavači knjige su: Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa, a knjiga je zasnovana na sudski utvrđenim činjenicama, odnosno, presudama Haškog tribunala, istog onog suda koji je Antu Gotovinu, generala HV (Hrvatske vojske), oslobodio odgovornosti za ratni zločin. Istog suda koji je presudio Veselina Šljivančanina, Milana Martića, te  istog suda koji je presudio Karadžića, Mladića i mnoge druge za počinjeni genocid u Srebrenici na osnovu tih presuda je i donesena Rezolucija u Generalnoj Skupštini UN, čiji je Republika Hrvatska sponzor (nadamo se da ste pročitali tekst Rezolucije)”, naveli su.

U prilogu dopisa su dostavili i navedenu knjigu kako bi je Grlić Radman mogao pročitati.

“Molimo Vas da, ukoliko nađete bilo šta što nisu sudski utvrđena činjenica da nam na to  ukažete, ili da nam uputitite javno izvinjenje i javno podržite naslijeđe MKSJ/MRMKS”, poručili su iz udruženja obavijestivši hrvatskog ministra da navedenu knjigu planiraju promovisati i u Srbiji i Hrvatskoj te da će biti pozvan na istu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!