Grubeša: Ministarstvo pravde BiH nije dobilo informaciju o uhićenju Vranja

Vijesti 13. sep 202115:42 1 komentar
N1

Ministar pravde u BiH Josip Grubeša potvrdio je da u njegovo ministarstvo nije stigla službena obavijest o uhićenju Edina Vranja, te da ne zna ništa više od onoga što piše u medijima.

Ako se to dogodi, onda mi moramo vidjeti na koji način i kako oni njega terete, da li kao svog državljanina jer mi ne znamo da li on ima državljanstvo Republike Srbije. U tom slučaju, morali bismo vidjeti dalju proceduru, također sam čitao u medijima da postoje i neki predmeti na pravosuđu Bosne i Hercegovine, i trebamo vidjeti jesmo li mi zainteresovani da nastavimo sa procesuiranjem, odnosno vođenjem tog predmeta, da nam se dijelovi za kojeg ga terete u Srbiji ustupe Bosni i Hercegovini”, rekao je Grubeša.

“Postoje sporazumi sa Srbijom”

Na pitanje postoje li sporazumi sa Srbijom koji bi definirali kako bi to izgledalo, navodi da ”postoje neki sporazumi, ali da je pitanje ratnih zločina vrlo osjetljivo i vrlo teško, pogotovo sa Republikom Srbijom”.

“Mi imamo taj bilateralni prohod tih predmeta. Bh. javnosti je poznato kako je to u prošlosti bilo. Ministarstvo pravde BiH će učiniti sve što je u našoj moći da državljane BiH zaštitimo što je više moguće.”, rekao je Grubeša.

O tome da li će se on obratiti Srbiji odgovara: ‘Praksa nije bila takva da na osnovu novinskih natpisa tražimo od susjednih zemalja da nam, takoreći, ispostave račune. Naravno, mi iz Ministarstva pravde možemo neformalno razgovarati sa svojim kolegama u drugim državama i s moje strane nije problem da kontaktiram Ministarstvo pravde Republike Srbije, ali ne znam šta ću time postići.’

“Što javnost zna, znam i ja”

Napomenuo je i to da ne zna ništa više od onog što piše u medijima.

”Što većina bh. javnosti zna, to znam i ja. Ako se dogodilo uhićenje, onda smo trebali putem Interpola, preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela dobiti neku informaciju. Naravno, trebamo i preko Ministarstva pravde Republike Srbije dobiti neku informaciju, ali u Ministarstvu pravde BiH mi još ništa službeno nismo dobili”, ponovio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare