Grupa predstavnika mladih u ponedjeljak ispred Vlade KS, nezadovoljni subvencijama za kupovinu stana

Vijesti 07. jan 202412:48 0 komentara
N1/ F.Z.

Grupa predstavnika mladih koji su na konačnoj listi javnog poziva za dobijanje subvencija za rješavanje stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo organizovat će press konferenciju u ponedjeljak, 8. januara s početkom u 12 sati ispred zgrade Vlade KS. Razlog je nezadovoljstvo iznosom koji će na kraju dobiti kao subvenciju. Najavili su i mogućnost protesta.

Vladu KS optužuju za “obmanjujuće i krajnje neprofesionalno ponašanje” prema mladima.

“Grupa mladih, koju je izabralo nekoliko stotina aplikanata, prethodno je u četvrtak 04.01.2024. godine uputila poziv na sastanak kantonalnom premijeru za razgovor o ovoj tematici. Koliko ova Vlada brine i misli generalno o mladima, pokazuje podatak da je naš zahtjev apsolutno ignorisan. Podsjećamo da je Vlada KS donijela Odluku o linearnoj raspodjeli 5,5 miliona KM na 1.142 aplikanta koji su uspješno prošli konkursnu proceduru. Prema toj raspodjeli, od planiranih 12.000 KM po kandidatu, Vlada KS će mladima podijeliti po 4.800 KM što je daleko najniži iznos od kako Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša dodjeljuje mladima subvenciju za kupovinu prve nekretnine tj. od 2017-te godine. Svjesni smo da je trenutni budžet KS rekordan, a također su i članovi Vlade KS svjesni činjenice da su cijene kvadrata stana trenutno na najvišem nivou do sada. Ovo je daleko najniži iznos pojedinačno koji je jedna Vlada odobrila za mlade. Zaključak je da Vlada KS u većini slučajeva za mlade u KS izdvoji manje od 0,5% ukupnog budžeta, što je za svaku osudu, obzirom na to da često u svojim izjavama koriste mlade kao radnu snagu u koju se treba ulagati.”, navodi grupa mladih iz KS.

Poručili su i to kako su došli do određenih informacija koje će sutra prezentovati.

Podsjetimo, brojne reakcije su uslijedile nakon što je objavljena preliminarna lista za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u KS.

U Vladi KS, očigledno nisu računali na to da će biti ovoliki broj prijavljenih, a bivši ministar Almir Bečarević navodi da je u vezi s tim upozoravao svoje tadašnje kolege.

“O ovome sam još 5. novembra obavijestio sve članove Vlade i ukazao da će nedostajati novca. Što se tiče kriterijuma, iste sam dostavio prije održavanja Vlade KS i tražio da svi pogledaju te kriterijume i daju svoje mišljenje. Niko, ali niko nije imao primjedbu i svi su se složili da se ukine kriterijum od tri godine – da morate imati prebivalište u Kantonu Sarajevo. Svi su se složili iz razloga što su to tražili i pojedini kantonalni zastupnici, a bile su i primjedbe od institucija da je to diskriminirajući kriterijum. Takođe, desetina poziva je bilo i od aplikanata koji su izgubili pravo iz prethodnih godina, te je iz svih ovih razloga odlučeno da je javni poziv dobro sačinjen i Vlada KS ga je jednoglasno usvojila“, naeo je tada Bečarević.

Konačna lista kao i informacija o iznosu objavljena je 27. decembra. >> Opširnije

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!