Brojne reakcije na preliminarnu listu za subvencije mladih u KS

Vijesti 13. dec 202315:26 0 komentara
N1

Preliminarna lista kandidata za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih izazvala je veliku pažnju u Kantonu Sarajevo. Mnogi građani smatraju da kriteriji nisu bili odgovarajući i da otvaraju prostor za manipulacije.

Za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo na poziv Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo prijavilo se 1304 osoba, a kriterije je ispunilo 1141.

Za ovu namjenu je izdvojeno 5, 5 miliona KM kako bi oni koji prođu na javnom pozivu dobili do 12000 KM, ali s obzirom na broj prijava taj iznos će biti dosta manji a premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk je ranije istakao da budžet neće biti povećan, već će ova suma biti raspodijeljena osobama koje ispunjavaju uvjete.

U Vladi KS, očigledno nisu računali na to da će biti ovoliki broj prijavljenih, a bivši ministar Almir Bečarević navodi da je u vezi s tim upozoravao svoje tadašnje kolege.

O ovome sam još 5. novembra obavijestio sve članove Vlade i ukazao da će nedostajati novca. Što se tiče kriterijuma, iste sam dostavio prije održavanja Vlade KS i tražio da svi pogledaju te kriterijume i daju svoje mišljenje. Niko, ali niko nije imao primjedbu i svi su se složili da se ukine kriterijum od tri godine – da morate imati prebivalište u Kantonu Sarajevo. Svi su se složili iz razloga što su to tražili i pojedini kantonalni zastupnici, a bile su i primjedbe od institucija da je to diskriminirajući kriterijum. Takođe, desetina poziva je bilo i od aplikanata koji su izgubili pravo iz prethodnih godina, te je iz svih ovih razloga odlučeno da je javni poziv dobro sačinjen i Vlada KS ga je jednoglasno usvojila“, navodi Bečarević.

Kao krivca za nedovoljno novca označio je premijera.

“Sada, kada novca nedostaje, a prvi premijer je to znao, sada ne valja ništa. Sada kada se neka influenserica javila i zloupotrijebila poziv je znak da ne valja ništa. Ne valja niti za onih preko 1.100 drugih, jer premijer to sada kaže, a digao je ruku na Vladi KS i bio srećan što smo prilagodili javni poziv zahtjevima svih”, ističe nekadašnji ministar u kantonalnoj Vladi.

Kao dokaz svega navedenog navodi da javno prezentuje njegove poruke Vladi KS kako bi zaključio priču i usmjerio je u pravcu da se novac u budžetu obezbijedi za ovu namjenu.

A influenserica koju Bečarević spominje je Naida Pehilj Bocnak, koja se prijavila na javni poziv i našla se na 21. mjestu na listi. Ona živi i radi u Bosni i Hercegovini i Turskoj, a njeni pratitelji, shodno njenim objavama, navode da živi luksuznim životom.

No, izgleda da je Pehilj Bocnak ispunila kriterije Vlade KS, odnosno da po prvi put rješava svoje stambeno pitanje, što je bio jedan od glavnih kriterija.  Ipak, to je izazvalo lavinu reakcija na društvenim mrežama dovodeći u pitanje etičnost i moral pri apliciranju i uzimanju novca od Vlade KS ukoliko neko ima iznimno visoka primanja.

Advokatica influenserica navela je za N1 da će uskoro poslati i zvanično saopštenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!