GU Banjaluka: Normalan rad azila na Manjači; Volonteri tvrde suprotno: Život pasa neizvjestan

Vijesti 21. okt 202415:25 0 komentara
N1

Nakon što su objavljeni snimci i fotografije pasa u azilu na Manjači kojim su volonteri željeli ukazati na problem i nebrigu gradskih vlasti tvrdeći da u pomenutom azilu psi imaju problem sa nedostatkom hrane, oglasili su se iz Gradske uprave Banjaluke.

“U gradskom azilu na Manjači sve funkcioniše u svom kapacitetu i obimu”, odgovorili su na upit N1 iz Odjeljenja za komunalne i inspekcijske poslove.

“Ugovor po kojem je do sada rađeno obuhvaćene su sve aktivnosti potrebne za normalan rad Azila: rad higijeničarska na terenu, hvatanje i transport pasa, rad higijeničara u prihvatilištu, rad diplomiranog veterinara u prihvatilištu, hrana, sredstva protiv unutrašnjih i vanjskih parazita, sve potrebne vakcine, sterilizacija, mikročipovanje, dijagnostifikovanje povreda kostiju i unutrašnjih organa i slično”, navode iz gradske administracije.

U toku je kažu i nova javna nabavka za rad azila, a u ovom momentu, kako tvrde, pet veterinarskih ambulanti trenutno liječe pse iz azila besplatno dok se ne okonča tender.

Otvorena su i vrata volonterima i udruženjima koji žele da učestvuju u radu azila.

No, upravo volonteri azila na Manjači su ti koji danima unazad skreću pažnju na alarmantne probleme sa kojima se suočavaju, poput nedostatka hrane i kućica za pse. Gotovo svake subote organizuju okupljanja kod “megafona” u centru Banjaluke ističući da ovaj problem postaje sve veći sa dolaskom hladnih dana, a broj pasa premašuje kapacitete azila – sada ih je 130.

Prema riječima volonterke Mile Šarić Gradska uprava je tek nedavno raspisala tender kako bi zaposlili jednog veterinara, što će, kako ističe, uz svu papirologiju vjerovatno biti kroz dva mjeseca. Kaže i kako se već četiri godine sastaju sa nadležnima i dobijaju razna obećanja, da bi ih na kraju opet ostavili na cjedilu.

“Neizvjesno je da li će jadne životinje preživjeti do proljeća”, kazala je.

Iz resornog Odjeljenja napominju i to da je u proteklom periodu urađeno mnogo toga u azilu – unutrašnje i vanjsko uređenje azila, odnosno, postavljena je stolarija, novi unutrašnji boksovi, električne instalacije, postavljene palete, IC lampi, pojilice i hranilice, kao i nova vrata koja ostavljaju mogućnost provjetravanja u ljetnim mjesecima te izgrađeno vanjsko igralište za pse, obavljeno hortikulturno uređenje prostora oko azila i pokrenuta nabavka kućica s ogradom za ženke sa štencima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!