Guardian: Porodica opozicionog političara Nikole Sandulovića u Srbiji tvrdi da je djelimično paralizovan nakon što je pretučen u pritvoru

Vijesti 11. jan 202412:05 0 komentara
N1

Britanski Guardian je pisao o optužbama porodice opozicionog političara Nikole Sandulovića u Srbiji, koja tvrdi da je on djelimično paralizovan nakon što su ga pretukli pripadnici tajne službe. List ističe da ovaj napad može "pokrenuti nova pitanja o namjeri Srbije da se pridruži EU i podstaći strah zbog njenih odnosa sa susjednim zemljama".

Kako navodi Guardian, u napadu “koji je podstakao strah za budućnost demokratije u zemlji”, porodica Nikole Sandulovića kaže da je on odveden iz svoje kuće 3. januara nakon što se izvinio za zločine koje su Srbi počinili nad etničkim Albancima tokom rata za nezavisnost Kosova 1998. godine i 1999. godine.

Sandulovićeva kćerka Karla pozvala je u srijedu, nakon prve posjete porodice, da njenog oca prebace u civilnu bolnicu iz vojnog objekta u Beogradu u kojem se nalazio.

On može da kominicira, ali je potpuno paralizovan na desnoj strani; u invalidskim kolicima je i u veoma lošem zdravstvenom stanju”, rekla je ona u izjavi koju je dao Michael Polak, advokat u Velikoj Britaniji i direktor organizacije Justice Abroad, koji zastupa Sandulovića.

Porodica vjeruje da je Sandulović, lider Republikanske stranke koji redovno kritikuje vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS), također možda “otrovan”, dodala je ona. Advokati su rekli da ne mogu ništa provjeriti po pitanju zdravstvenog stanja Sandulovića ili u vezi napada dok ga ne odvedu u civilnu ustanovu sa punim pristupom ljekarima i advokatima.

Polak je podnio hitan slučaj Komitetu UN-a protiv torture i formalno zatražio da se gore navedeno omogući. Naveo je da je Sandulovića “uhitila srpska obavještajna služba, a zatim proizvoljno privela i mučila“.

Guardian navodi da su se novinari obratili vladi Srbije za komentar.

Navodi se da se Sandulović našao pod žestokim kritikama u državnim medijima nakon što je ponovo objavio snimak od prošle godine na kojem se prikazuje njegova posjeta grobu Adema Jašarija, osnivača Oslobodilačke vojske Kosova, koga je policija Srbije ubila 1998. godine zajedno sa više od 50 članova njegove porodice tokom rata za nezavisnost na Kosovu.

Sandulović u februaru 2023. uputio izvinjenje za ovaj čin, te da je ponovo objavio video zajedno sa još jednim izvinjenjem u naredne dvije sedmice što je izazvalo kritike nekih lokalnih medija.

Ja sam jedini političar iz Srbije koji je došao da se pokloni nevinim albanskim žrtvama, porodici Jašari, u Prekazu. Izvinio sam se i zamolio za oproštaj u ime Srba koji to nisu počinili”, napisao je Sandulović na platformi X 2. januara.

Guardian navodi da se vjeruje da su ove izjave razlog napada.

Teško je pretučen. Ima slomljeno rebro. Kada je vraćen kući ulazio je i gubio svijest i žalio se da ne može pomjeriti desnu stranu tijela”, rekao je Polak.

Uprkos tome, Sandulović je uhapšen dan nakon što ga je policija vratila kući, a porodica ga je vidjela tek u srijedu ujutro.

Kako piše Guardian, sud mu je odredio pritvor od 30 dana nakon što je u odsustvu optužen za navodno izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, djelo za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Polak smatra da optužba predstavlja jasno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima koja štiti politički govor.

Napad će pokrenuti nova pitanja o namjeri Srbije da se pridruži EU i podstaći strah zbog njenih odnosa sa susjednim zemljama, uključujući Kosovo. To dolazi usred optužbi da su nedavni izbori namješteni u korist predsjednika Aleksandra Vučića iz SNS-a, što Vučić negira”, navodi Guardian.

Polak je pozvao međunarodnu zajednicu da osudi napad na njegovog klijenta.

Politički govor mora biti zaštićen. Zabranom političkog govora štetite funkcionisanju demokratije. Mislim da je to veoma važan slučaj za sav narod Srbije, slagali se oni sa Sandulovićevim gestom ili ne”, rekao je on.

U saopćenju u srijedu je Evropska komisija navela da je “u kontaktu s relevantnim vlastima i strankama”. Svako pritvaranje mora biti pravno opravdano, a “svake vjerodostojne optužbe o nasilju treba da budu djelotvorno praćene od strane relevantnih nadležnih organa”, dodaje se.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!