Guardian o zabrani “Mirdite”: Rastući nacionalizam i represija prema liberalnim glasovima u regionu

Vijesti 28. jun 202415:33 0 komentara
N1

Organizatori festivala osmišljenog za promovisanje kulturne razmjene između Kosova i Srbije kažu da su vlasti Beograda popustile pod pritiskom huliganskih grupa zabranivši ovogodišnji događaj, piše Guardian.

U izjavi objavljenoj u četvrtak popodne, beogradska policija je kao razlog otkazivanja događaja “Mirdita, dobar dan” navela sigurnosne razloge, a festival je trebalo da počne juče u glavnom gradu Srbije.

Međutim, omladinske grupe iz Srbije i Kosova koje organizuju festival optužuju Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije da ih nije zaštitilo od nacionalističkih huliganskih grupa koje su protestovale protiv festivala i zastrašivale učesnike.

Tokom našeg prisustva na području gdje je festival trebalo da se održi pod policijskim nadzorom, huligani su uspjeli da stave katanac na zadnji ulaz, čime su praktično stvorili situaciju gdje su ljudi držani kao taoci pred očima pripadnika MUP-a koji tvrde da ne mogu da intervenišu“, rekli su organizatori u izjavi, kako prenosi Guardian.

Dodali su da su nekoliko dana prije početka festivala na mjestu gdje je trebao biti održan ispisane poruke poput “Odlazite!” i “Niste dobrodošli!”.

Festival “Mirdita, dobar dan”, koji je pokrenut 2014. godine sa ciljem prevazilaženja etničkih podela koje su se intenzivirale ratom između Kosova i Srbije 1998-99, trebalo je da proslavi svoju desetu godišnjicu ove godine.

Ovaj britanski medij navodi da otkazivanje festivala dolazi “usred znakova rastućeg nacionalizma i represije prema liberalnim glasovima u regionu”.

Prošlog meseca, tenzije su se pojačale zbog rezolucije Ujedinjenih nacija da 11. juli obilježi kao međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, što su srpski lideri predstavili kao neviđeni napad na srpski narod“, piše Guardian.

Nažalost, zabrana festivala je bila sasvim predvidiva“, rekao je dramski pisac Jeton Neziraj, čija je predstava “Otac i otac” trebala da otvori događaj u četvrtak.

Posljednjih šest godina srpska politika je uložila mnogo truda u predstavljanje svake kulturne saradnje između Kosova i Srbije kao trojanskog konja, stigmatizujući je za unutrašnje populističke svrhe“, rekao je Neziraj za Guardian.

Gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, rekao je ranije ovog mjeseca da je “izričito” protiv održavanja festivala u tom gradu, tvrdeći da njegovi organizatori falsifikuju historiju negirajući da je Kosovo srpsko.

Pod okriljem kulturnog djelovanja, direktno dovode u pitanje kulturno i historijsko naslijeđe Srbije i našeg naroda”, rekao je on.

Srpski političari su kritikovali festival, koji je trebalo da se održi od 27. do 29. juna, jer se poklapa sa Vidovdanom, nacionalnim i verskim praznikom 28. juna koji obilježava srpske mučenike koji su pali u bici na Kosovu 1389. godine. Kao odgovor, organizatori festivala nisu planirali nikakve javne događaje za taj dan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!