Gutić o akciji Black Tie 2: Konakoviću je bolje da je prešutio. Čega se prepao Ramo Isak?

Vijesti 24. apr 202418:03 0 komentara

U komentaru aktuelnosti u emisiji Dan uživo na N1 sa nama je bio novinar portala Žurnal info, Amarildo Gutić. Sa njim smo govorili o hapšenjima u policijskoj akciji kodnog naziva „Black Tie 2“, koja je provedena uz podršku FBI, DEA i Europola, ličnostima do kojih bi tragovi mogli dovesti.

“Kada sam ustao ujutro i vidio šta se dešava, pomislio sam: ‘jedna dobra vijest, za početak sedmice’. Kod nas je teško biti prognozer šta će se desiti na kraju nakon svih hapšenja, optužnica i sudskih presuda, ali ja sam nekako optimista da se pokrenuo jedan lanac kojeg će biti možda teško zaustaviti i čini mi se da su mnogi u ovom trenutku, ljudi u BiH, prestali da se boje zakona, da se boje zatvora i osoba koje bi ih trebale procesuirati”, rekao je Gutić, ističući da se nada da će ovo biti neka prekretnica, da oni koji se namjeravaju baviti kriminalom ili se bave kriminalom, razmislit će hoće li baš ostati nekažnjeni nakon godina što to rade.

Ugroženi privrednik – Gordan Memija

Govoreći o FUP-ovcima koji su umiješani, rekao je da koliko je zabrinjavajuće, toliko i nije iznenađujuće.

“Svjedoci smo da je bilo hapšenja i procesuiranje pripadnika ne samo FUP-a, znamo i za granične policije i kantonalnih MUP-ova, pa i u RS, bilo je hapšenja policajaca koji su bili povezani sa ozbiljnim kriminalom. Dobro je da je neko pokrenuo da tim osobama koji umnogome u početnim fazama istrage, mogu pomoći kriminalcima, odnosno odmoći tužiocima koji žele da procesuiranju, oni često i kanališu informacije, da ne kažem da su i direktni saučesnici u prikrivanju, obezbjeđenju prolaza transporta droge, migranata i bilo kojih drugih kriminalnih aktivnosti. Kao i u drugim pravosudnim i policijskim agencijama i tu mora doći do pročišćavanja, opet ću reći, neka je, to je početak“, kazao je Gutić.

F.Z/N1

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, regovao je nakon hapšenja i rekao kako sumnja da “pravosudna mafija” pakuje procese njegovom prijatelju Gordanu Memiji i drugima.

Na to Gutić navodi da bi “ministru Konakoviću bilo bolje da je prešutio taj dan i da nije na prvu ulazio u tu priču”.

“To što je ozlojeđen što je njegov prijatelj priveden i što će biti procesuiran, neka ostavi za svoja privatna druženja i neka jedan drugom se jadaju. Kao što se svojevremeno Memija jadao da je ugroženi privrednik, da je ugrožen od medija, pa je išao od javnog servisa da kukumači da mu nije dobro od svih tih natpisa. Bojim se da će mu još manje biti dobro nakon ovih provedenih par noći u pritvoru”, rekao je Gutić.

Zbog čega Isak sada oranizuje skup podrške?

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak organizovat će skup kod Zenice, gdje će se, kako je rekao, iskazati ljubav prema domovini i odati počast njenim sinovima koji su dali krv za njenu slobodu.

“Ja bih pitao čega se uplašio nakon ovih hapšenja u ponedjeljak, čega se uplašio ministar Ramo Isak i zbog čega treba skup podrške njemu? Je li to nešto prejudicira, je li to nešto zna, više nego sto je znao o ovoj akciji?! Očigledno je bilo da ništa nije znao, po onim prvim izjavama, bio je ovaj slučaj na benzinskoj pumpi, gdje je on prijavljen za nasilništvo. Ovaj drugi slučaj, nije on, a jesu njegovi sinovi, povezana je kompletna porodica, oni se drže skupa i kad se zapošljavaju i kad se drže funkcije, svi su u paketu”, rekao je Gutić.

Najavio je da će tu priču oko drugog događaja, nedavnog, svježeg, kako je rekao, obraditi na Žurnalu.

“Ministar Isak očito misli da ima razloga da se plaši i da njemu treba neka podrška i zaštita, a od čega, to je sve ponukano na prečac, nakon ovih hapšenja, zaključio je da, neću reći da je on možda sljedeći, ali, nikad ne reci nikad“, kazao je Gutić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!