Hadžiahmetović: Stan od 80.000 KM, mladi će moći kupiti za 55.000 do 60.000 KM

Vijesti 19. jul 202109:42 > 11:36 3 komentara

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, u Novom danu na N1, je govorio o novom projektu Vlade KS, a koji se tiče poticaja za mlade kada je u pitanju stambeno pitanje.

“Posljednih godina ta tematika je aktualizirana. Prije je bila uglavnom subvencija u smislu pomoći građanima, odnosno mladima 5.000, 7.000 ili 10.000 KM. Ove godine je Vlada htjela da uradi nešto drugo, nadamo se bolje, a to je da ne bude subvencija, nego poticaj”, rekao je Hadžiahmetović.

Dva posto kamatna stopa

Objavljen je i  javni oglas svim investitorima. Očekuje se, kako je kazao, da će se javitii 10-15 investitora sa 15-ak lokacija, i nakon toga ide poziv za mlade.

“Mladi će imati na jednom mjestu sve stanove koje smo dobili od investitora. Moći će da apliciraju, a onda ćemo mi da učestvujemo do 25.000 KM. Stan koji vrijedi 80.000 KM, on će se moći kupiti za 55.000 do 60.000 KM i plus ćemo osigurati neku kreditnu liniju gdje će maksimum biti 2 posto kamatna stopa”, najavio je.

Kada su u pitanju uslovi, istaknuo je da će dobna granica biti 35 godina, prebivalište u Sarajevu, te da osoba ne smije imati na sebi neku nekretninu.

“To su neki opći uslovi. Biće i neki posebni – porodice šehida i poginulih itd… U oktobru mjesecu bi tebala da bude prva realizacija, prvi stanovi i prve zgrade da budu dostupne”, rekao je.

Šta je sa onim koji s kupili stanove u proteklom periodu?

Ako ostane sredstava u budžetu, naglasio je, iskoristit će priliku da za one mlade koji su kupili stanove u proteklom periodu, da i njih subvencioniraju sa onoliko koliko budu imali sredstava.

“Do kraja godine vjerovatno i to će biti opcija”, istaknuo je.

Podsjetimo, mladi koji su u proteklom periodu kupili stan, a nisu znali za ovu opciju poticaja, ostali su uskraćeni za subvenciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare