Hadžibajrić: Sva je igra oko hodžina jorgana, za premijera najizvjesniji Efendić

Vijesti 04. okt 202209:59 3 komentara

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić govorio je za N1 o izbornim rezultatima, formiranju vlasti i drugim postizbornim temama.

Na početku ističe da nije zadovoljan kako su se održali izbori, te kako se broje glasovi.

“To nigdje nema u svijetu, to je prahistorija. To se moralo promijeniti. Očito to mnogima nije u interesu, pa ni Međunarodnoj zajednici. Zašto se ne uvedu skeneri, za dva sata bi se znalo ko je pobijedio. Mi još nagađamo je li pobijedio ovaj ili onaj. Spriječile bi se i manipulacije i krađe”, naglašava Hadžibajrić.

Hadžibajrić: Nisam zadovoljan u KS

U globalu kad gledamo situaciju, tvrdi on, ništa se na političkoj sceni neće previše promijeniti, a pogotovo kad su viši nivoi vlasti u pitanju.

Sa aspekta Narodnog evropskog saveza (NES BiH) kaže da može biti zadovoljan.

“Uvjeren sam da ćemo imati dva u Parlamentu BiH, možda čak i tri, što je odličan uspjeh. Imat ćemo također i određen broj parlamentaraca u Parlamentu FBiH, gdje ćemo poboljšati rezultat u odnosu na prethodnom izborima. Što se tiče Kantona, onoliko koliko su ljudi radili tako će se i odraziti na kantonalne skupštine od USK do BPK. U KS nisam zadovoljan, mislim da je loše prošlo, da ne kažem katastrofa, sa aspekta NES-a. Mi nismo dobro prošli, jedan mandat ćemo imati, možda dva, u svakom slučaju to smo se nadali i priželjkivali”, rekao je.

Subjektivno je, dodaje, da su sa listom za KS promašili, ali, ističe, s druge strane ovo su bili izbori ličnosti.

“Ja se nisam htio namjerno staviti ni na na jednu listu. Pružili smo priliku mlađim osobama. Očito to građani nisu prepoznali. Građani žele ličnosti i lidere, a to što nema infrastrukture na sceni, to je nebitno”, dodao je.

Karić bi mogla ostati gradonačelnica

U KS će biti najviše turbulencija, naglašava on, i ne vjeruje da će doći do promjena.

“Komšić je rekao da neće nikako ulaziti u vlast u KS. Kako će to funkcionisati? Stranka za BiH je ostvarila izuzetan uspjeh, 4 ili 5 ili 6 mandata su dobili, a rekli su da neće navodno sa NiP-o, a NiP neće sa SDA. Sva ova frtutma postizborna se svela oko Kantona Sarajevo, što bi narodnim jezikom rekli ‘igra oko hodžina jorgana’, a ostalo je ostalo manje više isto”, rekao je Hadžibajrić.

Odgovorio je i na pitanje – misli li da će Benjamina Karić, Sebija Izetbegović i Semir Efendić ostati na trenutnim pozicijama ili se prihvatiti zastupničkih pozicija.

“Što se tiče Karić, mislim da ona neće pristati da bude zastupnica u Skupštini KS, ostat će gradonačelnica, za Izetbegović ne bih znao odrediti, a Efendić ukoliko bude dobio mogućnost da bude premijer KS, mislim da bi on napustio poziciju načelnika opštine Novi Grad”, ističe Hadžibajrić.

Za premijera je, dodaje, najizvjesnije da bude Semir Efendić, s obzirom da bi on mogao da bude određena vaga u formiranju vlasti.

Ponovio je da se na višim nivoima vlasti ništa neće promijeniti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare