Hadžibajrić: Svadbe su u subotu otkazivane, moramo neke stvari “progutati”

Vijesti 28. jun 202218:06 > 19:33 5 komentara
Ibrahim Hadžibajrić (N1)

Načelnik sarajevske opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić preko društvenih mreža kritikovao je blokadu Sarajeva zbog "Parade ponosa" koja se održala u subotu. On je za N1 kazao da nema ništa protiv samog skupa jer, iako imamo vlastita ubjeđenja, moramo neke stvari "progutati" zbog toga što smo se na to obavezali.

Vama nije zasmetao skup, nego blokada koju je skup izazvao?

Upravo tako. Samo prije godinu dan i više bila je jedna maratonska trka, bila je katastrofa zbog pljuska koji je tada udario – već tada sam reagovao i rekao sam da je to postalo bezobrazno, da se bez velikih upoznavanja opština, to organizuje…

Ko to uređuje?

To je u nadležnosti MUP-a KS i uvijek se dobije obavještenje pet do 12. Imali smo situaciju sada u subotu da su otkazivane svadbe jer ljudi nisu mogli doći. Grad je bio blokiran. Opština Stari Grad je bila poluprazna.

Vjerovatno je procjena sigurnosne situacije bila da, ne daj Bože, može doći do nekih incidenata. Mi živimo još u jednom tradicionalnom društvu i zbog toga su bile takve mjere, i toliko je ulica bilo zatvoreno.

Mi smo skroz reformsku agendu potpisali i obavezali se na takve stvari i licemjerno je izigravati sad hoću državu, a sad neću. Ako smo to prihvatili trebamo i neke stvari da progutamo. Ali očito je da nas druga strana, Evropska unija, ne prihvata.

Da li se situacija u vezi sa paradom koristi u svrhu predizborne kampanje?

Ja sam u to ubjeđen. To će se maksimalno i debelo koristiti. Moramo naša privatna ubjeđenja ostaviti po strani, ali nešto što smo potpisali trebamo ispoštovati.

Predložili ste alternativne lokacije za ovakve skupove. Je li to protjerivanje na mjesto gdje ih niko neće vidjeti ni čuti?

Ja sam bio jedini načelnik koji je prije pet, šest godina primio LGBT delegaciju i tada se digla velika pompa protiv mene. Otvoreno sam rekao momku i djevojci, koji su došli da razgovaramo o mjestu održavanje parade, da trebaju znati da ako će organizovati to na Trgu Alije Izetbegovića da se tu nalazi Saborna crkva SPC-a, ili ako će kod Sebilja na Baščaršiji da su tu džamije. Mogli su i mene i sebe dovesti u nezgodnu situaciju. To su stvari koje su neprimjeren da se dešavaju pored vjerskih objekata koji se tu nalaze.

Bilo je pritužbi zbog gubitka privrednika, koji su u subotu ostali uskraćeni za dio pazara. Jesu li se obraćali u Opštinu tim povodom?

Došle su takve priče i do mene. Veoma brzo će se udruženje privrednika i zanatlija oglasiti i onda ću gledati da sjednem sa kantonalnim minstrom privrede Delićem da te stvari “popeglamo”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare