Hadžić: Prolongirati zakon o zabrani pušenja, ugostiteljska branša na koljenima

Novi dan 18. feb 202209:28 > 10:56 6 komentara

Pred delegatima Doma naroda Parlamenta Federacije BiH jučer se našao prijedlog zakona o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima i zatvorenim javnim mjestima, no sjednica je prekinuta, te će se o zabrani pušenja raspravljati naknadno. Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH za N1 je rekao da apeluje na parlamentarce da se bar vrijeme donošenja prolongira jer već dvije godine je ugostiteljska branša na koljenima.

“Prije svega duhan je štetan i tu nema dileme, međutim, Evropa preporučuje da se zakon o duhanu uvede u BiH. Mi sad govorimo o zabrani u Federaciji BiH, odnosno u dijelu BiH. Pod broj jedan – diskriminiacija, nelojalna konkurencija od ostalog dijela BiH. Trebalo je to ranije uraditi pri Vijeću ministara da bude Ministarstvo zdravstva BiH pa da budu jedinstveni kriteriji za donošenje ovog zakona”, rekao je Hadžić.

“Nije kako se predstavlja”

Upitao je – treba li nam sad u vrijeme korone ovaj zakon.

“Mali kafići i kafane od 20 kvadrata će biti ugroženi sa donošenjem ovog zakona. Zemlje u regionu nisu donijele ovakav zakon, a nama nameću. Tamo imaju koji objekti i pod kojim tehničkim uslovima mogu da koriste duhan u prostoru. Nije onako kako nama predstavljaju”, rekao je Hadžić.

Zvonko Marić, Delegat u Domu naroda PFBIH (SBB), napomenuo je da se brkaju pojmovi, te da kad se kaže zabrana pušenja, to je ljudima radikalno.

“Međutim, kako se zakon zove? Zakon se zove – kontrola i ograničavanje. Kontrola – nešto se mora kontrolitirat i ograničavanje pušenja, a zabrana jeste i odnosi si se samo u segmentu zatvorenih prostora”, naveo je Marić, dodajući:

“Bio sam pušač u tri perioda života, i jasna mi je i jedna i druga strana. Naše je da se opredjeljujemo prema zakonu i da ispunjavamo te obaveze, jer kako drugačije pokazati da smo kredibilni na tom evropskom putu. Mi smo prva zemlja u okruženju gdje 20,44 posto djece puši. To je vrlo zabrinjavajuće. Neki podaci govore da ako se nastavi ovim trendom da će od pušenja umrijeti preko 180.000 ljudi”. 

Otpuštanje radnika

Hadžić je podsjetio da kad je u Hrvatskoj uveden taj zakon, bilo je puno otpuštanja radnika i zatvaranja lokala.

“Pa su pravili kao telefonske kabine za pušače i Vlada Hrvatske shvatila je i dozvolila da se ugostiteljski objekti opredjele za prostore za pušače i nepušače. Uslovi tehnički su na vidnom mjestu na ulazu istaknut natpis “prostor za pušače”, a tehnički uslovi jonizacija, ventilacija kubnih metara po sekundi itd”, naveo je Hadžić.

Marić je, između ostalog, komentarisao i to što je Dom naroda Federacije BiH izglasao zakone kojima BiH dobija još šest gradova: Bosanska Krupa, Konjic, Lukavac, Orašje, Stolac i Zavidovići.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare