Hadžić: Pustili smo da inflacija eksplodira, slijedi izuzetno izazovna godina za FBiH

Vijesti 29. sep 202311:15 0 komentara

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proširila je listu proizvoda na koje se ograničava marža, sa devet na 15 proizvoda. Riječ je o osnovnim životnim namirnicama. U praksi to znači da će cijene pojedinih proizvoda ostati na nivou najnižih iz aprila i maja ove godine, kada su federalni inspektori provjeravali tržište. Šta o ovome misle stručnjaci i kakav period pred nama predviđaju? Ovo pitanje postavili smo makroekonomskom analitičaru Faruku Hadžiću, Marinu Bagi iz udruženja Futura Mostar i Gordani Bulić, predsjednici Kluba potrošača Tuzlanskog kantona.

Hadžić ističe kako danas, nažalost, nema jednostavnog rješenja za liječenje inflacije, a sve zbog dosadašnjog nemara i oglušavanja na apele stručnjaka.

O onome što nadležni sada predlažu ili čine – poput ograničenja marže na određene proizvode – kaže kako nije ubjeđen da može imati naročite dugoročne efekte.

“Vi time ograničavate zaradu trgovačkog lanca. To znači da ako dođe do novog rasta cijena, vi je niste zaustavili, samo ste ograničili koliko može zaraditi trgovac”, pojašnjava on.

Stoga, dodaje kako postoji bolja varijanta.

“Da se uradi dogovorna intervencija, da lanci i proizvođači sa vladom dogovore određeno smanjenje cijena”, naveo je.

I Marin Bago se slaže da je jučerašnji potez Vlade FBiH potez nedovoljan. Podcrtava – mora se raditi na interdisciplinarnom pristupu.

“Ako smo s jedne strane ograničili cijene, a po vertikali na kantonima ili općinama poskupljujemo komunalne usluge, vodu, poskupilo je gorivo – iznos potrošačke košare će rasti. Međunarodne institucije kažu da je za BiH ona sada u iznosu od 3.700. Radnici s prosječnim primanjima su spali na razinu roba, ne mogu se više ni prehraniti”, naglasio je Bago.

Gordana Bulić iz Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona pozdravlja odluku, iako naglašava da je kratkotrajna. Dodaje kako će u svemu najviše trpiti male trgovine.

“Sljedeća godina će za FBiH biti izuzetno izazovna”

Hadžić je stava da će godina koja dolazi u FBiH biti posebno izazovna.

“Propustili smo prošlu godinu da donesemo potrebne mjere i pustili smo da inflacija eksplodira. Sada se mora liječiti taj proces. Interesantan je podatak da samo u ovoj godini za usklađivanje penzija zbog inflacije, izdaci za to će biti povećani za 600 miliona. Mi smo time dostigli nivo izdataka za penzije kakav nam je trebao biti 2028. godine. Toliko je inflacija ubrzala usklađivanje penzija”, pojasnio je Hadžić.

Istovremeno, rast će zahtjevi raznih korisnika, a mora se uraditi i reforma poreskog sistema, što će značiti manji priliv u budžet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!