Hadžihafizbegović o ulogama očeva i odgoju djece: Nisam vjerovao da će sotonski svijet postati standard, to me plaši

N1

Emir Hadžihafizbegović je nedavno proslavio 40 godina karijere, a sa novom ulogom u dramskoj seriji "San snova" ponovo se našao u očinskoj ulozi, ulozi koju je više puta tokom karijere igrao. S Hadžihafizbegovićem razgovarali smo o njegovoj karijeri, očinskoj ulozi u filmu i u današnjoj realnosti.

40 godina karijere i Audicija

Emir Hadžihafizbegović trenutno u Hrvatskoj snima seriju koja se emituje i za koju kaže da ima veliki uspjeh. Ista bi trebala biti emitovana i u BiH.

“Umoran sam. Seriju koju radim za RTL je jako naporno. Snimamo pet dana po 12 sati, nekada radimo i vikendom. Ali odlična je aura. Jedan film sam završio. Mentalno i fizički sam u kondiciji”, rekao je.

Na pitanje šta bi izdvojio tokom svih godina karijere kao omiljeni projekat naveo je “Audiciju”, a u jednom trenutku je bio i vrlo emotivan kada je govorio o svim kolegama iz tog projekta koji više nisu s nama.

“Kada bih morao izdvajatai nešto teško je, ali nekakoi uvijek flashback ide na Audiciji. To je nešto što će ostati duboko utisnuto u moju glumačku vertikalu. Audicija je nešto što me determiniralo ne samo kao glumca nego kao i čovjeka. Toliko susreta s ljudima, razmjena energije, neprospavanih noći, aviona, vozova, autobusa, privatnih vozila… Emitiranje ljubavi…”, naveo ja Hadžihafizbegović.

Najavio je i kako će povodom 40 godina karijete izdati monografiju koja će imati između 400 i 500 stranica.

>> Uskoro počinje snimanje novog filma, sutra prva proba: Poznati ex-yu glumci u psiho trileru “Svemu dođe kraj”

“Mi smo taoci polusvijeta”

Poredeći uloge očeva koje glumi i uloge očeva u odgoju djece danas, kazao kako se danas suočavamo s gubitkom vrijednosti i velikom otuđenosti među ljudima.

“Mislim da je kod nas generalni problem stanje duha u jednom obesmišljenom svijetu u kojem živimo. Uzet ću period o od korone pa na ovamo, ona je uvela otuđenost među ljudima, egzistencijalnu paranoju, povišeni broj vučijih očiju, ljude koji su osrednji. Mi smo zapravo taoci polusvijeta i taj sistem vrijednosti koji je generalno doživio atrofiju. Na Balkanu i svijetu se reflektirao i na porodicu. Mislim da je uloga i očeva i majki koja je ispisana i koja u pragmatičnom životu traje vijekovima, odgojiti dobru djecu, biti dobar nečiji sin, nečiji suprug, nečiji prijatelj i nekako napraviti mali svoj mikrokosmos. Ne možemo mi rješavati pitanje Ukrajine i Rusije. Gledam glumci, umjetnici, taksisti i drugi skupe se i razgovaraju hoće li Trump biti osuđen, kako će Zelenski završiti s Putinom. Daj ba, sredi svoj haustor, smrdi ti”, rekao je Hadžihafizbegović za N1.

Povratak “nedjeljnom ručku” i slušanju djece

Citirao je Platonovo objašnjenje idealne države: “Idealna država je ona u kojoj svako radi svoj posao najbolje što može”.

“Neka svako radi svoj posao najbolje što može. Neke standarde su naše nane i dede davno postavili unutar procesa odgoja. Bio sam jako nesretan kada je ovaj oteo Mercedes u ubio dva prelijepa anđela, dvije doktorice. Zamjena je teza da se smanji brzina u gradu. Ili zadnji slučaj u Gradačcu pase izađe s transparentom stop femicidu. To je totalna zamjena teza. Ne treba smanjivati brzinu i nositi transparente. Treba hapsiti narkodilere. Droga je postala pošast koja je dio svakodnevnice kao što je kupovina hljeba, mlijeka i ulja. To je sve posljedica toga”, reakao je glumac.

Poručio je kako se “treba vratiti nedjeljnom ručku, razgovarati s djecom u svakoj prilici i slušati ih i kada nam nije zanimljiva neka tema”.

“Mi djeci više ne dajemo pažnju. Treba ući u njihov svijet pa čak i ako nas nešto ne interesuje. Treba slušati. Saslušaj ga, daj mu pažnju. Jedni druge ne slušamo. Svjestan sam toga da je neki sotonski svijet uvijek išao paralelno, ali nisam mogao vjerovati da će postati standard. To me plaši. Bilo je droge i ‘72, ali su bila dva narkomana i znalo se da sjede na Skenderije. Sada droga ulazi u škole. Narkodileri mirno šetaju ulicama i Sarajevom, i Beogradom i Zagrebom”, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare