Hadžikadić: Neprijateljski čin Ruske Federacije

Vijesti 19. mar 202113:05 1 komentar
Platforma za progres

Predsjednik Platforme za Progres Mirsad Hadžikadić, reagovao je na saopštenje Ambasade Ruske Federacije, kazavši da bi se trebali suzdržati od ovakvih i sličnih eklatantnih kršenja vladavine zakona u BiH.

Pismo je, kako je rekao, uputio na adresu ambasadora Igora Kalabuhova.

“Vaša ekselencijo amabasadore Kalabuhov, s obzirom na Vašu izjavu od 18. marta 2021. godine, da će Rusija reagirati ukoliko se Bosna i Hercegovina približi ulasku u NATO, zato što će Moskva takav potez smatrati neprijateljskim činom, izražavam snažno protivljenje i protest protiv ovakve neprihvatljive pozicije Ruske Federacije. Kao jedan od pet svjedoka koji je potpisao Okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, Ruska Federacija bi se trebala suzdržati od ovakvih i sličnih eklatantnih kršenja vladavine zakona u našoj državi, što znači, u ovom konkretnom slučaju, Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine koji je rezultat širokog nacionalnog konsenzusa i usvojen je u oba doma Parlamentarne skupštine BiH”, naveo je Hadžikadić.

Činjenicu da Ruska Federacija protestuje protiv izričite odredbe jednog od važećih državnih zakona Bosne i Hercegovine, smatra neprijateljskim činom Ruske Federacije.

“Ovim putem pozivam institucije Ruske Federacije da građanima i institucijama naše države upute javno izvinjenje za ovakve i slične skandalozne izjave, kao i da se suzdrže od sličnih neprijateljskih aktivnosti prema Bosni i Hercegovini u budućnosti”, zaključio je Hadžikadić.

Podsjetimo, Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini jučer je izdala saopćenje u kojem, između ostalog navode da “u slučaju praktičnog zbližavanja BiH i NATO-a, naša zemlja (Rusija op. a.) će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare