Hadžović komentirao kritike OHR-u: Schmidt nije uveo nejednaku vrijednost glasa

Vijesti 25. okt 202218:00 2 komentara
N1

Novinar i politički komentator Danijal Hadžović gostovao je u Danu uživo na N1, te komentarisao jučerašnje proteste pred zgradom OHR-a u Sarajevu.

Hadžović, novinar Dnevnog avaza, rekao je da su najave pojedinih novinara i aktivista o tome kako je potrebno osvojiti šest “hrvatskih ruku” u Klubu Hrvata, omogućile HDZ-u najveću vlast u historiji.

“HDZ je dobio veliku većinu hrvatskih glasova, a sada imaju najveću vlast, osim Predsjedništva BiH. Nekad je HDZ imao opoziciju, a sada je nema. Počelo je dolaziti do pluralizma, dešavale su se promjene. Tendencija naroda je da onda kada se osjećaju manjinom, tada se homogenizuju oko jedne političke stranke. Bošnjaci su se u Kraljevini Jugoslavije bili organizovali oko Jugoslovenske muslimanske organizacije, a jedini pluralizam postojao je kod Srba koji su kao najbrojniji narod glasali između dvije stranke”, rekao je novinar Danijal Hadžović.

On je rekao da podržava pravo svakog građanina da protestvuje, ali da tvrdnje o tome da je Schmidt uveo “aparthejd” nisu tačne.

“U medijima smo vidjeli dvije ozbiljne analize o Schmidtovim izmjenama. Jednu je napisao profesor Kukić, a drugu profesor Komšić. Tvrdnje o tome da je Christian Schmidt uveo nejednaku vrijednost glasa ne stoje jer je ova praksa važila od Washingtonskog sporazuma”, rekao je Hadžović.

Dodao je da je princip etničkog predstavljanja ugrađen u Ustav BiH.

“Christian Schmidt ne može mijenjati Ustav”, rekao je Hadžović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare