Hafiz Ammar Bašić: Gospodar traži ljude koji su borci, ramazan je dodatna snaga

Vijesti 13. maj 202109:47 > 12:44 0 komentara

Muslimani vjernici obilježavaju jedan od dva najveća praznika, ramazanski Bajram. Minuli sveti mjesec za muslimane, Ramazan koji prethodi Bajramu , praznik u okolnostima pandemije korona virusa, to su teme o kojima je za N1 govorio hafiz Ammar Bašić, pomoćnik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Kraj ramazana

“Mi muslimani smo proveli 30 dana u postu u jednom dodatnom intenziviranom pokornosti i obraćanju Gospodaru, svaki dan smo nastojali da se približimo Stvoritelju i budemo Njega svjesni. 30 dana je jedna škola duhovnosti, bogobojaznosti i nastojali smo u 30 dana odricanja od određenih stvari koje su neophodne za svakodnevni život, mi na neki način šaljemo poruku sami sebi. Ako možemo da ostavimo piće, hranu i neophodne stvari, zašto ne možemo ostaviti stvari koje nisu neophdone za normalan život; mržnja, ogovaranje”, poručio je Bašić.

Pojasnio je da je ramazan “škola bogobojaznosti”.

To je jedna škola bogobojaznosti i uvijek su rastanci sa ramazanima tužni jer ispraćamo najdražeg gosta. Ramazan dođe kao jedan autoritet u kuću, kada ga ispraćamo budemo tužni a s druge strane radosni jer obilježavamo praznik kao Bajram i kada pokušavamo da se vratimo pravim vrijednostima“.

Mora se uvijek tražiti balans, poručio je.

“Vjernik je toga svjestan; između tuge i radosti, između pozitivnog i negativnog, moramo tražiti balans. Na ovom svijetu su pomiješane emocije, na onom svijetu je samo uspjeh ili propast”.

Dodatna snaga

Kako da blagodeti ramazana traju i u periodu Bajrama i cijele godine?

Ramazan je dodatna snaga, poseban impuls. To je vrijeme kada mi na svome primjeru tu vidimo kako bi inače trebali biti svjesni Gospodara. Vjernik kada posti, ako trun iskrenosti ima on ne bi prihvatio da mu neko čitav svijet dadne a da se odrekne jednog dana posta. To je ta odanost Gospodara i možda je teško očekivati da uvijek budemo u toj svijesti, jer onda ne bi bili ljudi“, dodaje hafiz Bašić.

“Smisao svega je da će borba dobra i zla u nama uvijek trajati, kao i u svijetu. Kada vidimo da je neko krenuo putem koji mu donosi loše ili da je “skrenuo” s puta, uvijek moramo imati na umu da Gospodar ne traži ljude koji su savršeni nego ljude koji su borci i nakon ramazana. Ramazan je dodatna snaga i impuls za borbu koju vodimo u svakodnevnici, prije svega sami sa sobom”.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!