Halilčević za N1: Ne mogu raspravljati s nekim ko ne želi da postojim

Vijesti 20. jun 202315:08 0 komentara

Član Organizacijskog odbora BH Povorka ponosa govorio je za N1 u emisiji Izvan okvira o temama koje su u fokusu aktivnosti usmjerenih na poboljšanje položaja ljudskih prava LGBTIQ osoba u BiH.

Halilčević, koji je vlastitim izborom angažovan u organizacijskim aktivnostima kao dio zajednice, smatra kako je Povorka ponosa važan i prijeko potreban građanski protest za Bosnu i Hercegovinu.

On se nada da će u budućnosti se ovaj događaj decentralizirati, iako već sada svjedoči kako članovi Povorke ponosa, uoči samog događaja, razgovaraju sa ljudima širom BiH o specifičnim problemima unutar njihovih lokalnih zajednica.

“Bitno nam je da razumijemo potrebe zajednice u drugim sredinama, da se priča o LGBT zajednici decentralizira”, rekao je u razgovoru za N1 naglasivši ipak kako se najveći dio aktivnosti i javnih događaja tematski posvećenih pitanjima LGBTIQ zajednice još održava u glavnom bh. gradu.

Govoreći o različitim mišljenjima, Halilčević je istakao da su debate u javnom prostoru dobrodošle, ali da one moraju ispunjavati civilizacijske kriterije te da nema prostora za raspravu sa onima koji žele marginalizirati LGBTIQ osobe iz svakodnevnog života.

“Postoji nivo debate koji pozdravljam. Ne mogu raspravljati s nekim ko ne želi da postojim ili s nekim ko će mi stavljati metu na čelo, ko će govoriti da nemam pravo hodati gradom. Time bih sebe spustio na nivo objašnjavanja vlastitog postojanja”, dodao je Halilčević.

Naime, četvrta bh. povorka ponosa održat će se 24. juna u Sarajevu. Okupljanje počinje od 16 do 18 sati, šetnja će se održati od 18 do 19, a program je predviđen od 19 do 21 sat. Tema ovogodišnje povorke je savezništvo. Organizatori su naveli da o ovoj temi govore svake godine zato što je pitanje savezništva i podrške u samoj srži borbe za ljudske prava, odnosno borbe za bolji položaj života bilo koje diskriminisane grupe u društvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!