Handžić o izjavi Efendića: Ništa nas ne navodi na to da SBiH neće biti uz nas

Vijesti 23. mar 202318:24 0 komentara

Zamjenik predsjedavajućeg u Skupštini KS i delegat u federalnom Domu naroda Vibor Handžić (Naša stranka) izjavio je za N1 kako vjeruje da će Stranka za Bosnu i Hercegovinu održati svoju riječ. U Dan uživo, Handžić je komentirao i izjavu lidera SBiH Semira Efendića o nepovjerenju prema svim strankama, novu Vladu KS koja bi trebala biti potvrđena sutra, ali i situaciju na nivou Federacije BiH.

Vjerujete li da će Stranka za BiH održati svoju riječ u Parlamentu FBiH?

U procesu pregovora, što se dešava za izbor nove Vlade FBiH, ništa ne navodi na to da SBiH neće biti. Uz to, formira se Vlada u KS gdje SBiH aktivno participira sa dva svoja ministra, ne mog unaprijed reći dok ne bude potvrđeno.

NES i SBiH su sa SDA i DF-om dio vlasti u USK?

To što se desilo u USK je dio izbora te stranke.

Semir Efendić je izjavio kako ne vjeruje ni SDA, ni DF-u ni Trojci.

Efendić je dugo bio član SDA i mogu u tom kontekstu razumjeti da poznaje neke stvari iznutra. U tom kontekstu mogu razumjeti tu izjavu. To da ne vjeruje Trojci, nisam uspio pogledati. Ništa u ovoj fazi pregovora ne upućuje zaista na to.

Efendić: Ne vjerujemo ni Trojci, ni SDA, ni DF, nikome…

Da li bi bez SBiH većina u Skupštini KS bila upitna?

Trojka ima 18 ruku, dakle sasvim dovoljno za većinu.

NS ponovo ima premijera kantona, može li odgovoriti tom zadatku?

Često se neki vid kritike iznosio u javnosti da je kao vid nedostatka Nihada Uka da je mlad. Ja mislim da je to njegova prednost. Možda sam malo ličan. Ja Nihada Uka poznajem dugo godina i mislim da će biti izvrstan premijer.

Nekoliko starih i nekoliko novih imena u novoj kantonalnoj Vladi. Očekujete li da bude uspješna koliko i prethodna?

Naravno, bilo bi neozbiljno da se ne očekuje nastavak kontinuiteta rada. Očekujemo i nadogradnju. Šest starih ministara koji su jako dobro obavljali posao. Kako će raditi novi – vjerujem da će jako kvalitetno. Imamo povjerenje u stranke koje su ih predložile.

Mnogo reakcija izazvao je prijedlog SDP-a za ministra kulture i sporta. Uprkos protivljenju dijela građana, nije se odustalo od imena Kenana Magode. Kako vi gledate na to?

Ovo je dogovorna koalicija. SDP je preuzeo odgovornost za 4 resora, delegirali su imena za te resore. Nakon svega što se desilo SDP je u nekim internim razgovorima koje smo vodili u potpunosti stoji iza te kandidature. To je njihova interna stvar. Ne bih rekao da idu glavom kroz zid, odlučili su preuzeti odgovornost.

Šta će biti sa formiranjem Vlade FBiH? Ima li rješenja za ovaj Gordijev čvor?

To je zaista pitanje od milion dolara. Jako teško pitanje. Ne vidim da se može riješiti u parlamentarnim klupama s obizroma na najave SDA i potpredsjednika FBiH da će blokirati.

Je li rješenje da SDA dobije dio vlasti?

Ne znam je li rješenje, ali mogu govoriti u ime NS da mi to apsolutno ne podržavamo i vidim i da drugi partneri to ne podržavaju. Možemo do sutra pričati kako je došlo do te većine u Klubu Bošnjaka, ali sigurno da su neki zastupnici izabrani sumnjivim radnjama. Dva zastupnika su izvučena. Meni je fascinantno ako smo za građansku državu za koju se SDA zalagala, onda ima parlamentarna većina, tako su glasali građani. Lendo je tu da zastupa ne samo Bošnjake već i ostale građane i bilo bi džentlmenski da se poštuje ta većina.

Zbog čega se SDA tako čvrsto odupire odlasku u opoziciju, bez obzira što nemaju koalicioni kapacitet za formiranje vlasti?

Mali je broj političkih parija koje žele sarađivati sa SDA. One koje su ranije sarađivale s njima su se debelo opekle zbog te saradnje. Vidimo na kojem SDA ispada iz vlasti da je sve veći broj afera koji se otkrivaju na tom nivou.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!