HDZ ima samo jednu opozicionu stranku, oni poručuju: “Nećemo ih ostaviti mirne”

Vijesti 09. jun 202317:51 0 komentara

Ostaje li time HDZ bez ijedne opozicije nakon što je i HDZ 1990 ušao u federalnu vladu? Glavni sekretar HRS-a Slavko Zovko otkrio je za N1 ko je sve ovu stranku zvao na razgovore za formiranje vlasti u HNK te koji su njihovi zahtjevi.

U Danu uživo, Zovko je rekao kako su razgovarali sa HDZ-om koji ih je pozvao sam, ali dogovora nije bilo.

“Politički je razgovarati. Neki dan smo imali sjednicu Predsjedništva stranke i rekli smo jasno da nećemo biti dio vlasti u HNK. Mi možemo i ne moramo ući, to nema veze s odlukom DF-a već samo s odlukom naših stranačkih tijela”, rekao je.

Ističe kako “HDZ neće ostati bez jedine opozicije”.

“Tražili smo prijedlog programske deklaracije od njih, oni nisu poslali, pa smo mi dali svoj s naglaskom na antikorupcijskom uredu i raskidanju štetnih koncesija po građane u HNK te druge stvari. Oni su na to dosta paušalno se ponijeli, bilo je izjava da će umjetna inteligencija napraviti programsku dekleraciju. Nama je to neozbiljno. Fotelje nam nisu cilj. Politika nam nije cilj nego sredstvo”, naglasio je.

“Tažili smo antikorupcijski ured, to HDZ-u ne ide u korist”

Iz SDA ih, kaže, nisu kontaktirali, dok sa SDP-om za sada imaju neformalne razgovore.

“Ono što mi tražimo HDZ-u ne ide u korist – antikorupcijski ured, revizorski izvještaji da se poštuju itd”, dodao je.

Komentrajući hapšenja koja se događaju u Kantonu Sarajevo, Zovko kaže kako se u HNK ne mogu baš pohvaliti pravosuđem.

“Institucije trebaju raditi svoj posao. Mislimo da su korupcija i nepotizam ključni problemi zbog kojih je otišlo stotine hiljada mladih. SDA je ispala na državnom nivou i dosta kantona i nakon toga dolazi do hapšenja njihovih kadrova. Očito su pravosuđe i politika u sprezi. Nadam se će, ako ima osnove, biti s drugim strankama tako. Žalosno je da vam stranka padne s vlasti pa da vam onda hapse kadrove”, rekao je Zovko za N1.

Na pitanje da li je pravosuđe HNK “pod šapom HDZ-a”, odgovara: “Vidjet ćemo kad padne HDZ.”

“Čović 17 godina obećava izmjene izbornog zakona”

Naglašava kako je HRS jedina opoziciona stranka HDZ-u BiH te da su jedini koji su krenuli od nule i bez mandata. Sada su postali parlamentarna stranka.

“2006. prvi put je Čović spomenuo izmjene izbornog zakona, prošlo je 17 godina. Čović 17 godina obećava te izmjene. Mogu biti dvije stvari – da je nesposoban to promijeniti ili da mu to odgovara. Zalažemo se za tehničke izmjene izbornog zakona. Posljednji izbori su najkoruptivniji i najpokradeniji otkako BiH postoji. Tehničkim izmjenama elite ne bi računale na krađe već bi morale raditi i u korist građana, ovako rade samo u svoju korist. HDZ neće biti lišen opozicije. Nećemo ih ostaviti mirne. Uporno ćemo raditi u korist građana”, poručuje Zovko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!