HDZ traži od Novalića “plan o finansijskoj dominaciji Bošnjaka”

Vijesti 09. dec 202114:46 > 16:21 2 komentara
N1

Delegat u klubu Hrvata Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Damir Džeba zatražio je od premijera Federacije BiH Fadila Novalića da mu dostavi pismeno plan po kome će "Bošnjaci ekonomski zavladati u BiH".

Ovaj delegat iz reda HDZ-a BiH osvrnuo se na istup Novalića tokom turneje po inostranstvu, a u povodu Dana državnosti BiH.

Ono što je rekao Novalić je u najmanju ruku šokantno, posebice za Hrvate, Srbe i Ostale u Federaciji BiH. Moje pitanje premijeru Novaliću će biti kakav je on tamo plan predstavio s obzirom da je istakao da Bošnjaci vladaju ekonomski u BiH a da ne treba više od 30 do 50 godina da u potpunosti ekonomski vladaju, jer ih sada ima 55 do 60 posto. Kako premijer Federacije i visokorangirani dužnosnik SDA tvrdi, da će se to desiti do 2050. godine. Ja tražim da vidim taj osnov za tvrdnju da Bošnjaci ekonomski vladaju u BiH i da ne treba više od 30 do 50 godina da u potpunosti kao Bošnjaci ovladaju“, istakao je Džeba.

Obrazloženje će biti da u BiH za potrebe dnevne politike osoba Fadil Novalić će reći da je građanin i da BiH treba biti građanska. Čim se pređe granica i dođe na poziciju sigurnog skopa, odjednom se skrene u radikalizam i jasno se govori o imenima naroda o kojima govori i Ustav BiH a kojima jasno govori da je on Bošnjak i da će Bošnjaci ekonomski ovladati“, dodao je Džeba.

Dodao je kako želi vidjeti taj “plan” i da će to tražiti pismeno.

Ranije danas, na činjenicu da premijer nije prisutan na sjednici upozorio je i delegat Elmedin Konaković, koji je zatražio infomaciju o troškovima puta Fadila Novalića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare