Helez: Neću dozvoliti da helikopter iz Srbije gasi požar u BiH, cilj je omalovažiti institucije države

Vijesti 22. jul 202418:08 5 komentara
F.Z./ N1

Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine oglasio se nakon što je opet u pažnju javnosti došao helikopter MUP-a Srbije na kojem vlasti iz Republike Srpske insistiraju da gasi požar na području Hercegovine.

Naime, agencija SRNA javila je danas da je dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH Staša Košarac zatražio danas od ministarstava vanjskih poslova, transporta i komunikacija i odbrane u Vijeću ministara da bez odgađanja odobre angažman helikoptera MUP-a Srbije koji bi pomogao u gašenju eventualnih požara.

On je uputio zahtjev nakon informacije o navodnoj neophodnosti redovnog servisiranja helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske zbog svakodnevnih aktivnosti i djelovanja na požarištima na području Hercegovine u proteklom periodu.

Međutim, Košarac je u tom procesu zaobišao Oružane snage BiH koje imaju dovoljno helikoptera koje mogu biti angažovani za gašenje požara pa se postavlja pitanje čemu onda potreba za pomoći iz Srbije?

Shodno tome, stigao je odgovor Heleza.

“Vlasti i institucije manjeg bh. entiteta RS i dalje insistiraju da helikopteri MUP-a Republike Srbije gase požar na teritoriji Bosne i Hercegovine. Najiskrenije, čudim se ovom insistiranju, da žele da lošiji helikopteri susjedne države gase požar na teritoriji BiH, a da pritom ne žele bolje helikoptere Oružanih snaga vlastite zemlje. Ovakvo postupanje je presedan i vjerovatno jedinstven slučaj u svijetu”, započeo je Helez.

Zatim je napomenuo da su helikopteri Oružanih snaga BiH u pripravnosti i trenutno spremni i da polete i izvrše misiju gašenja požara.

“Očigledno vlastima manjeg bh. entiteta RS nije interes samo gasiti požar, nego zloupotrebljavaju nesreću da omalovaže i devalviraju institucije države BiH. Neću odobriti upotrebu helikoptera MUP-a Srbije za gašenje požara na teritoriji BiH. Ovaj zadatak uspješno mogu izvršiti domaće, nadležne institucije države BiH i Oružane snage”, ustvrdio je.

Apelovao je na vlasti RS “da prestanu s igricama i pokrenu proceduru za upotrebu resursa OS BiH vlastite zemlje za gašenje požara” i pomognu građanima Gacka, ali i BiH.

“Oružane snage Bosne i Hercegovine su multietničkog karaktera, pripadaju svim građanima u našoj zemlji i spremne su da služe”, zaključio je Helez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare