Helez obišao tvornicu “Igman”, predstavljena nova domaća puška: “Namjenska industrija BiH vodeća je na Zapadnom Balkanu” (VIDEO)

Vijesti 14. jun 202413:28 1 komentar
N1

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine posjetio je danas tvornicu vojne industrije "Igman" u Konjicu koja zapošljava 1430 radnika. Predstavljen je novi proizvod - puška koja je napravljena isključivo od domaćih dijelova.

Direktor “Igmana” Đahid Muratbegović rekao je kako je današnja posjeta ministra Heleza veliko priznanje za njih.

“Razgovarali smo o trenutnoj situaciji u kompaniji, broju zaposlenima, poslovima koje imamo, o našoj viziji i obišli proizvodnju. Pokazali smo nešto što do sada nismo prikazivali – sredstvo namjenske porizvodnje. To je velika stvar za naš ‘Igman’, Konjic BiH. Ima prostora za napredak, razmišljamo o zanavljanju stare opreme novom kako bi poboljšali produktivnost”, rekao je Muratbegović.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Helez je kazao kako je “Igman” jedna od najvećih i najboljih tvornica namjenske industrije u Bosni i Hercegovini, a kada je u pitanju streljivo/municija, jedna od najjačih na svijetu.

“U nekoliko država svijeta su mi rekli da su pokušali napraviti čahuru, proizvod, bili njihovi inžinjeri, ali nisu uspjeli i kažu ‘mi to ne možemo’. Igman je brend. Meni je velika čast da BiH, posebno u ovako turbulentnim političkim vremenima, ima jako sofisticiranu proizvodnju municije. Fascinira me što su usavršili novi proizvod – to je jedna puška koja je kompletno bh. proizvod”, rekao je Helez.

Kazao je da je BiH u samom vrhu svijeta kada je riječ o proizvodima “Igmana”, ali i BNT Novi Travnik, upaljači iz Bugojna, kapisla iz Goražda, granate iz Pretisa

“Siguran sam da je namjenska industrija BiH vodeća na Zapadnom Balkanu, ali i u Evropi među značajnijim. Ovo je jedan od ključnih pogona koji je odbranio BiH u najtežim vremenima”, rekao je Helez.

Kazao je da su Oružane snage Bosne i Hercegovine spremne obraniti državu, što je njihova ustavna obveza. Govoreći o njihovom opremanju, Helez je istaknuo da je dogovoren i uplaćen uvoz pet helikoptera te nekoliko borbenih transportera.

“Imamo još nešto što nema nitko u regiji, nešto što je dogovoreno da uvezemo, ali neću još o tome govoriti. To ćete vidjeti svi novinari na velikoj press konferenciji koju ćemo organizirati kad to nabavimo. Također, nabavljamo radare i prvi put da ćemo u potpunosti kontrolirati sigurnost našega neba. Sve su to određene pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga. Ponosan sam da imamo domaću proizvodnju, ali i da imamo naše partnere i prijatelje od kojih uvozimo ono što nemamo”, zaključio je ministar Helez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare