Helez odgovorio Košarcu: Naravno da neću dati odobrenje, neka Vučić gasi proteste, mi ćemo požare

Vijesti 11. aug 202419:14 1 komentar
N1/ F.Z.

"Ponovo se od Ministarstva odbrane BiH traži saglasnost za prelet i slijetanje helikoptera MUP-a R Srbije u svrhu gašenja požara u okolini Foče, bez da se traži angažovanje helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za potrebe gašenja istog požara", naveo je ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, povodom zahtjeva kolege Staše Košarca da helikopter iz susjedstva gasi požar na Tjentištu.

“Zahtjevi i insistiranje da helikopteri susjedne zemlje Srbije gase požar na teritoriji Bosne i Hercegovine su besmisleni i predstavljaju presedan. Očigledno Vučićevom režimu u Srbiji i vlastima manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS nije interes samo gasiti požar, nego prebaciti pažnju javnosti sa protesta u Srbiji podizanjem međunacionalnih tenzija u BiH”, naveo je Helez.

Zvaničnici iz RS traže angažovanje helikoptera iz Srbije za požar na Tjentištu, uslijedio odgovor Konakovića

Poručio je Vučiću da uloži napore i ‘’ugasi’’ proteste u Srbiji, a požare u BiH će, kaže, helikopteri Oružanih snaga BiH.

“Naravno, neću odobriti upotrebu helikoptera MUP-a Srbije za gašenje požara na teritoriji Bosne i Hercegovine. Oružane snage BiH su gašenjem požara u Bugojnu, Drvaru, Mostaru i Žepču pokazale da su sposobne i spremne gasiti požar u našoj zemlji”, dodao je.

Poručio je lokalnim vlastima u Foči da pokrenu proceduru i zatraže angažman helikoptera Oružanih snaga BiH, dodavši da su oni u pripravnosti i trenutno spremni da polete i izvrše misiju gašenja požara.

Podsjetimo, više od 48 sati bukti vatra koja se bliži Nacionalnom parku ‘Sutjeska’. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac zahtijeva od kolega iz Vijeća ministara odobrenje za angažovanjem helikoptera iz susjedstva.

Pored Heleza, odgovorio mu je i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, poručivši slično: Helikopteri Oružanih snaga BiH su spremni za intervencije i gašenje požara u svakom dijelu Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare