Helez odgovorio Nešiću: BiH institucije odlučuju o članstvu u NATO-u, a to su već uradile

Vijesti 09. apr 202419:37 0 komentara
F.Z./N1

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez odgovorio je Nenadu Nešiću koji je rekao da od ulaska BiH u NATO nema ništa bez pristanka RS. Helez ističe da su bh. institucije svoj sud o ulasku naše zemlje već dale.

Helez je naveo:

“U povodu izjava ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića da od NATO članstva naše zemlje nema ništa te da je za takvo nešto potrebna saglasnost bh entiteta RS poručujem da institucije BiH odlučuju o članstvu u međunarodnim organizacijama te da su već, što se tiče NATO puta, odlučile.
Podsjećam Dodikovog ministra Nešića da je Predsjedništvo BiH 2009. godine donijelo Odluku o članstvu naše zemlje u NATO savezu, za koju je glasao član Predsjedništva iz RS Nebojša Radmanović te da je Parlament BiH usvojio Zakon o odbrani koji članom 84 obavezuje sve institucije BiH da sprovedu sve aktivnosti za članstvo BiH u NATO savezu za koji su glasali i poslanici i delegati iz RS”, naveo je Helez.

Podsjećamo, ministar sigurnosti u Vijeću ministara Nenad Nešić izjavio je da se o eventualnom članstvu BiH u NATO može govoriti tek kada se postigne konsenzus unutar BiH, te istakao da su “prazne priče ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza o ulasku BiH u ovaj vojni savez već u maju”.

“Brzo će maj, pa će se pokazati da od toga nema ništa, da nema nikakvog poziva za članstvo. I da ta poziv dođe, dok nema saglasnosti Republike Srpske, sva tri konstitutivna naroda, nema punopravnog članstva na NATO-om”, poručio je Nešić.

On ističe da su ovo Helezove prazne priče, kao što su bile i one o “kampovima na teritoriji Republike Srpske”.

“Zukan voli da zabavlja javnost, daje izjave koje nemaju veze sa stvarnošću”, rekao je Nešić novinarima u Sarajevu uoči sjednice Savjeta ministara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!