Helez otkrio postoji li plan odbrane i šta ako na linije entiteta izađe policija

Vijesti 26. apr 202321:58 1 komentar

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, gostujući u Pressingu izrazio je sumnju u najave iz RS kako bi na linije ovog entiteta mogla izaći policija. Ujedno, na tvrdnje predsjednika entiteta Milorada Dodika o postojanju ozbiljnog plana o otcjepljenju - tvrdi, postoji i plan odbrane.

Da budem potpuno jasan, ukoliko se to desi – oni se tu neće puno zadržati. Biće uklonjeni. U Dejtonu nema nigdje linije, niti opcije da ih kontrolišu policajci, to bi bilo nelegalno. To bi bilo stopostatno kršenje zakona”, podcrtao je ministar odbrane BiH, a kada su u pitanju najave da bi entitetske linije mogli kontrolisati policajci iz RS.

Gostujući u Pressingu na televiziji N1 Helez je, između ostalog, govorio i o svojoj međunarodnoj aktivnosti.

Iza njega je, kaže, plodonosna posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, tokom koje je dogovorena i dodatna obuka pripadnika Oružanih snaga BiH na visokosofisticiranom oružju. Sa obukom bi se trebalo početi u junu.

Do brojnih susreta, naglasio je, izuzetnu podršku mu je pružio ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy, koji je, dodao je Helez, izuzetno cijenjena persona u tamošnjoj administraciji.

Stoga, uvjerava – američke osude Dodikovih poteza i tvrdnje da stoje uz sigurnost BiH, kao i sve ostalo “što Murphy kaže svi trebaju da shvate ozbiljno”.

No, podsjetimo, Dodikove prijetnje uključuju i tvrdnje o postojanju ozbiljnog plana o otcjepljenju RS, koji spreman čeka u sefu.

Pitali smo – postoji li plan odbrane od toga.

“Postoji. Bili bismo neozbiljni da se 20 godina o ovome priča, da smo preživjeli sve ono što jesmo, a da nemamo plan”, tvrdi Helez, dodajući da na ovu temu ne može govoriti detaljnije.

Pored toga, podsjetimo, ekskluzivno za N1 je otkrio da je sa zapovjednikom EUFOR-a dogovorio da se ove snage relociraju u kasarne u Bijeljini i Orašju. “Oni su već tamo”, saopštio je Helez.

Helez ekskluzivno za N1: EUFOR se premjestio u kasarne u Orašju i Bijeljini

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare