Helez razgovarao sa Heappeyom: Oružane snage BiH su danas respektabilne

Vijesti 22. maj 202312:47 0 komentara
Anadolija

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je danas britanskog ministra odbrane za oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva Jamesa Heappeya u zgradi Ministarstva odbrane BiH u Sarajevo.

U obraćanju medijima nakon sastanka Helez je rekao da su razgovarali o bitnim pitanjima kada je u pitanju BiH i njene euratlanske integracije.

“Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske je jedan od ključnih spoljnopolitičkih faktora i prijatelja kada je upitanju BiH”, rekao je Helez.

Dodao je da se zahvalio na pomoći koju je u proteklim godinama Ujedinjeno Kraljevstvo pružalo Oružanim snagama (OS) BiH.

“Zahvaljujući njihovoj pomoći OS BiH su danas respektabilne oružane snage i mnoge jedinice unutar OS BiH su u potpunosti u standardima sa NATO savezom”, rekao je Helez i dodao da će posjetiti London na osnovu poziva koji mu je uputio ministar.

James Heappey je rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo ponosan i dugoročni partner BiH.

Naglasio je da prepoznaju važnost snažne i jedinstvene BiH, ne samo za ovu zemlju, nego i za Zapadni Balkan.

“U vrijeme kada su vrijednosti poput slobode, teritorijalnog integriteta i suvereniteta pod napadom kakvim jesu u Ukrajini, jako je važno da snage koje vjeruju u te vrijednosti stanu i podrže ih što snažnije”, rekao je Heappey.

Dodao je da se raduju daljoj saradnji, kao i saradnji oružanih snaga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!