Helez sa mađarskim ministrom odbrane: Podrška teritorijalnom integritetu BiH, putu ka EU i NATO savezu

Vijesti 30. jan 202416:23 1 komentar
F.Z./N1

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sastao se danas u Sarajevu s ministrom odbrane Mađarske Kristofom Szalay-Bobrovniczkyјem.

Mađarski ministar je dočekan danas uz počasnu jedinicu u sjedištu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine. Nakon toga je održan zajednički sastanak delegacija ministarstava odbrane dviju zemalja.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Helez je rekao da su imali mnogo tema tokom današnjeg sastanka.

“Razgovarali smo o nekim izazovima koji nas očekuju i koji su već na sceni. To je, prije svega, agresija Ruske Federacije na Ukrajinu, zatim sukob na Bliskom Istoku i širenje tog sukoba. Izrazili smo zabrinutost kada je riječ o tome”, izjavio je Helez nakon sastanka sa mađarskim ministrom Szalay-Bobrovniczkyјem.

Među izazovima koji nas očekuju ove godine naveo je izbore ove godine u Evropskoj uniji, koji su vrlo bitni za Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku, tačnije za cijelu Evropu. Među izazovima je naveo i izbore u Sjedinjenim Američkim Državama i Rusiji.

“To je sve ono što budno prati cijeli svijet i što može imati reperkusije na cijeli svijet i cijelu planetu. Ono što je bitno za Bosnu i Hercegovinu, jako bitno i želim da istaknem da je ministar izrazio punu podršku Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i jako je važno da od sredine naredne godine Mađarska predsjedava Evropskoj uniji. I zato nam je jako bitno da neupitno podržavaju članstvo Bosne i Hercegovine u EU”, istakao je Helez.

Naveo je da je mađarski ministar rekao da podržavaju Bosnu i Hercegovinu za punopravno članstvo u NATO savezu.

Komandu EUFOR Althea misije u Bosni i Hercegovini preuzima general major Laszlo Sticz.

“Jako je bitno za građane Bosne i Hercegovine da je ministar istakao da će general Sticz biti profesionalni vojnik i da će se potpuno posvetiti profesionalnom vojnom kodeksu Bosne i Hercegovine na čelu misije Althea i EUFOR-a. Vi znate da je tu bilo određenih problema, a evo danas mi je drago da smo i to riješili. Razgovarali smo i o našoj bilateralnoj saradnji u razmjeni obuke vojnika”, rekao je Helez.

Dodao je da će napraviti i da se pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine školuju u Mađarskoj.

“Ovdje smo danas da potvrdimo da u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i vaše ambicije prema Evropskoj uniji. Mađarska će preuzeti predsjedavanje nad Evropskom unijom u drugoj polovini ove godine i to će nam dati dobru mogućnost da promovišemo proširenje EU. Jedan od najvećih prioriteta Mađarske je da područje Zapadnog Balkana i Bosna i Hercegovina u tom području, bude sigurno u budućnosti”, rekao je Szalay-Bobrovniczky.

Veoma su ponosni na to da će pripadnici njihovih oružanih snaga biti raspoređeni u Althea misiji u Bosni i Hercegovini. Kako je kazao, ponosni su i na to da će veoma kompetentan general preuzeti komandovanje nad ovom operacijom u sljedeće dvije godine.

Naveo je da će general koji preuzima komandu EUFOR Althea misijom, to raditi veoma profesionalno i poštujući najviše vojne standarde.

“Mi smo povećali prisutnost naših vojnika u EUFOR Althea misiji ovdje, ali smo također i povećali sposobnosti naših vojnika na terenu, dodajući helikoptersku jedinicu i jedinicu za medicinsku pomoć”, rekao je Szalay-Bobrovniczky.

Podsjetio je da je Mađarska 25 godina članica NATO-a i 20 godina članica Evropske unije. Podsjetio je i da su u Bosni i Hercegovini prisutni već 20 godina.

“I zbog toga možete biti sigurni u našu posvećenost za sigurnost Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana. I također razgovarao sam sa ministrom o bilateralnoj saradnji, identifikovali smo određena područja gdje ćemo pojačati ovu saradnju i podići je na viši nivo”, dodao je Szalay-Bobrovniczky.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare