Helez: Zahvaljujući spremnosti da se uhvatimo u koštac s problemima koje su prethodne vlasti gurale pod tepih, dobijamo zeleno svjetlo

Vijesti 12. mar 202412:47 0 komentara
N1/F.Z.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez kazao je kako je najava predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da će BiH dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU, najbolja vijest koju je BiH dobila od sticanja nezavisnosti.

Ponovio je njene riječi da je BiH u posljednjih godinu dana napravila napredak, kakav nije napravljen u prethodnih 10 godina, kada je riječ o našem EU putu.

“Od preuzimanja mandata zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministra odbrane BiH imao sam samo jedan cilj, a to je našu zemlju približiti članstvu EU i NATO savezu. Isključivo članstvo u ovim organizacijama garantuje nezavisnost, teritorijalni integritet, stabilnost i ekonomski napredak za našu zemlju. U prethodnu godinu dana imao sam trocifren broj međunarodnih sastanaka. Na svakom od ovih sastanaka sam lobirao za otvaranje pregovara za našu zemlju sa EU. Vjerujem da sam bio i naporan svojim sagovornicima u objašnjavanju zašto naša zemlja zaslužuje status pregovarača u procesu pridruživanja EU, ali i zašto je to odluka dobra za EU. Građani u BiH geografski, historijski i kultorološki pripadaju europskoj porodici. Pristupanjem EU naša zemlja će i politički pripadati ovom savezu. Bez dileme budućnost Bosne i Hercegovine je u Europskoj uniji”, naveo je.

Istako je kako “nije bilo lako ostvariti napredak na putu naše zemlje ka EU, kakav nije napravljen prethodnih 10 godina”.

“Upravo spremnost da se uhvatimo u koštac sa problemima, koje su prethodne vlasti gurale pod tepih, su omogućile da dobijemo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU. Ogromno je ovo priznanje za našu zemlju, ali i za ovu vlast. Ipak, svjestan sam da ovo nije kraj. Čeka nas još puno izazova i problema, ali i rada kako bismo našu domovinu doveli tamo gdje pripada, a to je punopravna članica EU. U procesu pregovaranja sa EU, želim da naša zemlja suštinski ispuni sve uslove, želim da stvorimo modernu europsku državu u kojoj će svi građani imati jednaka prava na svakom njenom pedlju”, zaključio je Helez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!