Helikopteri iz Srbije stigli na Tjentište da pomognu pri gašenju požara

Vijesti 13. aug 202414:30 0 komentara
N1

Helikopteri iz Srbije stigli su na Tjentište kako bi pomogli pri gašenju požara koji se proširio i u rejon Nacionalnog parka Sutjeska i gori već nekoliko dana.

Ekipa N1 je na terenu i uspjeli smo kamerama zabilježiti njihovo slijetanje na ovo područje.

Podsjećanja radi, helikopteri iz Srbije su došli nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici donijelo odluku o tome da se zatraži međunarodna pomoć pri gašenju požara budući da vatra sve više uzima maha na ovom području.

Riječ je o helikopterima MUP-a Srbije koji bi trebao uz helikoptere Oružanih snaga BiH i helikoptere Helikopterskog servisa MUP-a Republike Srpske značajno sanirati požar.

Vijeće ministara BiH zatražilo međunarodnu pomoć u gašenju požara

Razgovarali smo danas i sa prisutnima na terenu koji su nam opisali trenutnu situaciju.

“U odnosu na jučer u ovo doba situacija je mnogo bolja. Noć je bila teška i izuzetno se razvio požar, proširio se bio u određenom dijelu, tamo gdje je visoka borova šuma. Međutim, jutros rano su dejstvovali helikopteri i to se saniralo. Mislim da je požar lokalizovan i mislim da do dalje eskalacije ne bi trebalo doći u tom dijelu”, kaže Zoran Čančar, v.d. direktora Nacionalnog parka “Sutjeska”.

N1
N1
N1
N1/ Ilustracija
N1
N1
N1

Prema njegovim riječima, požar je još aktivan u borovoj šumi koja je prešla u žilište zbog čega dolazi do odrona kamenja.

“Kamenja isto raznose vatru, tako da još uvijek će da traje kompletno saniranje”, dodaje.

Štete u Nacionalnom parku su ogromne, kaže, ali će se precicni podaci znati na kraju kada se požar na tom području u potpunosti sanira.

Jedan od pilota Oružanih snaga BiH, Kasim Demirović, kaže da su OS BiH uz pomoć Helikopterskog servisa RS stavili požar pod kontrolu u određenim dijelovima Sutjeske.

Rečeno nam je i to da će Oružane snage BiH oko 17:00-18:00 sati večeras nastaviti sa gašenjem požara te da te aktivnosti trenutno obustavljaju zbog jakog vjetra i visokih temperatura što im znatno otežava aktivnosti.

Major OS BiH za N1: Situacija na Tjentištu nije toliko kritična, ali je visoke temperature pogoršavaju

Trenutno će se gašenje požara nastaviti sa helikopterima iz Srbije i RS.

Riječ je o totalno nepristupačnom terenu kojem se ne može prići, pa se gašenje vatre obavlja iz zraka zbog čehga i nisu prisutni vatrogasci. Svi ulažu velike napore u stavljanje vatre pod kontrolu, ne gube moral i nadaju se da će požar večeras biti ugašen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!