Helsinški odbor za ljudska prava: Neprimjereno obilježavanje ‘Oluje’ u Prijedoru

Vijesti 01. aug 202314:47 0 komentara
REUTERS/Ranko Cuković

Helsinški odbor za ljudska prava oglasio se saopštenjem za javnost u kojem ističu da je neprimjereno da se u Prijedoru održava "Dan sjećanja" na žrtve akcije Oluja i da se time, kako ističu, nepoštuje tri hiljade žrtava tokom rata u Prijedoru.

“Tim postupkom, politički i vjerski lideri, te institucije Srbije i Republike Srpske, demonstriraju nepoštovanje više od 3000 prijedorskih žrtava ratnih zločina. Za proces pomirenja u regionu, izuzetno je važno suočavanje sa prošlošću i preuzimanje odgovornosti, a ratna prošlost u Prijedoru su logori i masovne grobnice za nevine civile, žene i djecu. Niko pred tom činjenicom nema pravo da zatvara oči, i niko ne treba da pokušava, da komemoracijom žrtvama „Oluje“, poriče ili relativizira zločine počinjene u Prijedoru.

Poražavajuće je saznanje, da u proteklih, skoro trideset godina, lideri u regionu nisu napravili neophodni civilizacijski iskorak u odnosu prema žrtvama. Žrtve ratnih zločina u „Oluji“, kao i žrtve ratnih zločina u Prijedoru, zaslužuju najdublji pijetet, i nedopustivo je, da se njihovo stradanje i tragedija, koristi u dnevnopolitičke svrhe.

Priznavanje grešaka iz prošlosti je naša obaveza prema žrtvama, ali i prema generacijama koje dolaze. Bez priznavanja grešaka iz prošlosti, nema mirne i stabilne budućnosti”, naveli su iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

Podsjećamo, Milorad Dodik predsjednik RS je ranije izjavio da je Prijedor, gdje će Srbija i Republika Srpska ove godine zajedno obeležiti godišnjicu stradanja Srba tokom hrvatske akcije “Oluja”, mjesto stradanja srpskog naroda i da je prvi prihvatio kolonu izbjeglica iz Hrvatske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!