Hemon: Jugoslavija je imala mnogo mana, ali je bila vizija zajedničke budućnosti

Novi dan 19. aug 202210:25 > 12:09 4 komentara
N1

Aleksandar Hemon, bh. pisac koji živi i radi u SAD-u, ovih dana boravi u posjeti Sarajevu tokom Sarajevo Film Festivala.

Gostujući u Novom danu, Hemon je govorio o svom muzičkom alter egu – Cielo Hemon, radu na filmu Matrix 4, a dotakao se i političkih tema.

Za nedavni ljuti istup visokog predstavnika Christiana Schmidta, Hemon je kazao da je to signal slabosti i znak da puca pod pristiskom.

Naši političari imaju jednu dozu lukavosti, koja nije toliko pristupačna. Glupi su na neke mnoge druge načine, ali prepoznaju slabost, dileme i pukotine u oklopu njegovom. Tako da je to bio jedan taktički pogrešan potez“, kazao je.

Navodi da je ono što je politička klasa u ovoj zemlji uradila, je to da je učinila politiku gadnom

I stalno prikazuje sliku da je situacija nepromjenjiva – da je sve ovako kako je zato što smo mi takvi kakvi smo. Gospodin Schmidt je to sve potvrdio, on je kupio tu priču – da su oni takvi kakvi su. Njegov posao kao diplomate je da nađe načina da probije kroz tu predstavu i taj ekran kroz koji se oni projektuju kao nepromjenjivi, apsolutni i vječiti“, istakao je.

Hemon ne krivi građane za ovakavu situaciju, jer je ishod glasanja na izborima uvijek isti.

“To je zato što je društveni sistem zakucan i ovi što su na vlasti već 30 godina bi trebali nešto da se razmontira da bi se drugačije sklopilo”, kazao je Hemon i izrazio nadu da će to biti mlađa generacija.

Kaže da jedini projekat koje političari mogu da ponude je preživljavanje ili pobjeda nacije.

Ali nacija nije društvo. Nacija je skupina ljudi, zamišljena zajednica. Kakvo je to društvo u kojem bi htjeli da živimo, kakva je to budućnost? Jugoslavija je imala mnogo mana, ali je bila vizija zajedničke budućnosti“, kazao je.

Smatra da ono što sada fali u BiH je zamišljanje neke budućnosti kao zajedničkog projekta.

Važan aspekt je da je uslov za nesposobnost za zamišljanje ove budućnosti je slabo obrazovanje“, istakao je Aleksandar Hemon.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare