Heroji spasioci na terenu: Desile su se nove atmosferske stvari, sad je problem i higijena, ali dajemo maksimum

Vijesti 09. okt 202413:19 0 komentara

Damir Barić, zapovjednik operativnih snaga Republike Hrvatske zajedno sa svojim timom nalazi se u Buturović Polju gdje, pomaže u potrazi za nestalim, tačnije za dvije osobe koje su u ovom mjestu vode kao nestale. 

Barić je teren opisao kao jako problematičan, kako je rekao donji dio je mulj,  a vrši se pretraga uz pomoću psa potražnog, pomoću dronova i pretražuje se vizuelno.

“To je ono što možemo raditi. U odnosu na prekjučer, danas su se desile nove atmosferske stvari, tako da moramo prelaziti iste stvari koje smo prelazili vizuelno. U koordinaciji su sve službe i državne institucije, na terenu su slovenski, crnogorski i timovi iz BiH”, rekao je Barić.

N1/F.Z.

Radi mjera sigurnosti i ne gazi se previše, dodaje on, tu se radi sa čamcima, pregledava se sa obale. Također, psi nakon određenog dijela iskopavanja ponovo prelaze isti prostor, tako da se to konstantno prati.

“Jeste opasno, ali svi su obučeni i prvenstveno je sigurnost spasitelja, a onda možemo dati maksimum šta treba. Imamo iskustvo, i timovi države koji su na terenu se dosta skupa obučavanju, samo svaka aktivnost je specifična, radili smo na poplavama, potresima itd. To su naše specijalnosti. Koordinacija je dobra i svi bi voljeli da ide brže. Limitirani smo sa opremom, određeni broj čamaca uvjetuje, dosta ima gmazova i treba se paziti, sad je već koji dan prošao, i sad cu problem i higijenske stvari, ljudi konstantno moraju dezinfikovati ruke”, kaže Barić, dodajući da to usložnjava sami rad na terenu.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

Sve informacije o poplavama pratite na našem LIVE blogu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!