Hiljade antifašista obilježilo 79 godina od slavne bitke na Sutjesci

Vijesti 19. jun 202209:07 2 komentara
UABNOR Mostar

U Dolini heroja na Tjentištu u subotu 18. juna ove godine se okupilo više hiljada antifašista iz svih nekadašnjih jugoslovenskih republika, a sada samostalnih država, kako bi obilježili 79. godišnjicu od slavne bitke na Sutjesci.

Skup je organizovao Savez antifašista i boraca NOR-a u Bosni i Hercegovini.

Položeni su vijenci i cvijeće brojnih delegacija antifašista te je održan prigodan umjetnički program.

“Važno je istaći da je i ovdje, na Sutjesci, kako to već postaje praksa položen zajednički vijenac svih šest antifašističkih saveza država nastalih raspadom Jugoslavije. Položili su ga zajedno predsjednici saveza. Slijedom te prakse, kako je ranije dogovoreno, na ovakvim skupovima neće biti šest obraćanja nego će to činiti jedan predstavnik u ime svih. Ranije je dogovoreno da se u Dolini heroja obrati Sead Đulić, predsjednik SABNOR u BiH. Ova praksa naišla je na plebiscitarnu podršku prisutnih antifašista, ali i pokazala jedinstvo antifašističkog pokreta i poslala snažnu poruku građanima i političarima u svim državama regiona. U obraćanju nadahnutom Sead Đulić je upravo insistirao na jedinstvu antifašističkog pokreta i njegovoj okrenutosti budućnosti, crpeći snagu i nadahnuće iz jedinstva Titovih partizana i herojstva sa Sutjeske”, naveli su iz UABNOR-a Mostar.

UABNOR Mostar
UABNOR Mostar
UABNOR Mostar
UABNOR Mostar
UABNOR Mostar

Posebno oduševljenje svih prisutnih izazvalo je pozdravljanje dvojice partizana sa Sutjeske, Ive Karamatića i Petra Perišića, kurira legendarnog Save Kovačevića. Bilo je dirljivo vidjeti suze heroja Sutjeske.

U odličnom programu, koji je vodila Aida Krehić, učestvovali su hor RKUD “Proleter“ iz Sarajeva, Škola gitare “Galeb“ iz Jablanice i sjajni KIC POP hor iz Podgorice.

“Bio je to dan ponosa, dan nadahnuća, dan sjećanja, ali prije svega dan okrenut budućnosti”, poručili su iz UABNOR-a Mostar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (2)

Vidi sve komentare