Hiljade djece u BiH bez roditelja, a njih više od 30.000 roditelji nemaju od čega da prehrane i obuku

Vijesti 12. dec 202320:16 1 komentar

Hiljade su djece u Bosni i Hercegovini bez porodice.

Bolji život, neka od njih, uspiju pronaći u domovima za nezbrinutu djecu. Najviše ih je u SOS Dječijem selu Sarajevo.

“Različiti su razlozi zbog kojih djeca dolaze kod nas, nasilje je svakako jedan od njih, mi imamo veliki problem, ne samo mi u BiH, nego generalno imamo problem da nam je porodica u krizi”, rekao je Adnan Akikadić iz SOS Djecijeg sela Sarajevo.

A da je porodica u krizi pokazuju i brojke. Skoro 50.000 djece u BiH ugroženo je porodičnom situacijom. Između tri i četiri hiljade je bez roditelja, a njih više od 30.000 roditelji nemaju od čega da prehrane i obuku. Alarmanti su to podaci, upozoravaju Ombusmeni za ljudska prava.

“Treba ukazati da to nisu samo djeca bez roditeljskog staranja nego da su to često i u većini slučajeva djeca koja imaju roditelje, ali zbog porodičnih situacija i zbog stanja u porodicama oni se smještaju u te ustanove”, kaže Jasminka Džumhur, ombudsmen za ljudska prava u BiH.

A one se uporno suočavaju sa neusklađenim sistemom i u ovoj oblasti.

“Kao prvi problem jeste da je neophodno da u Federaciji BiH da postoji jedinstven način rada svih ustanova i javnih i privatnih, nadalje tu je problem zdravstvene skrbi, posebno kada djeca dolaze iz različitih kantona, a u RS predstavlja problem kada dolaze iz Brčko Distrikta”, kaže Nives Jukić, ombudsman za ljudska prava u BiH.

Iako se njih 14 iz Federacije BiH i samo jedna u RS trude da zadovolje sve kriterije, roditeljsku ljubav nemoguće je zamijeniti.

“Jer je prirodni ambijent djeteta kao što svi znamo je u porodici i porodičnoj zajednici”, poručuje Nevenko Vranješ, obudsmen za ljudska prava u BiH.

A da oforme porodičnu zajednicu i potencijanlni usvojitelji djece čekaju godinama ili ne dočekaju. U BiH tokom 2021. godine usvojena su 32 djeteta. I dok procedure traju, mnoga djeca iz domova nakon 18. godine života, zbog nepostojanja adekvatne pomoći nadležnih institicija, ali i zakonskih rješenja, završe na ulici, bez mogućnosti zaposlenja i krova nad glavom i tako ponovo postaju socijalni slučajevi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare