Hiljade učesnika Marša mira stiglo u Potočare: Umor, suze i ponos

Vijesti 10. jul 202318:42 0 komentara
F.Z. / N1

Blizu 6.000 ljudi koji su prije tri dana krenuli iz Nezuka i kretali se trasom kojom su Srebreničani u ljeto 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije - Tuzla ili Kladanj, stigli su u Potočare.

Na ulazu su ih dočekale preživjeli i porodice žrtava genocida. Njihov dolazak bio je emotivan. Umorni, ali ponosni i sa suzama, ušli su tiho s ciljem da odaju počast žrtvama genocida i da se ovaj stravični zločin nikada ne zaboravi.

U tišini su ušli u Potočare gdje su ih dočekale porodice ubijenih, komšije i prijatelji. Kasnije će prisustvovati iznošenju tabuta iz hale bivše Fabrike akumulatora koji su juče stigli u Potočare.

F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1

Adžem Baralija je deveti put na Maršu mira. Kaže da su iskustva bolna i da mu je teško.

“Ovo je najteži trenutak kada ulazimo ovdje i kada se ukopavaju žrtve”, kazao je.

Dženan Muslimović (25) iz Krajine prvi put je učestvovao u Maršu mira.

“Ne znam, teško je ovo što smo prošli i doživjeli. Poseban je trenutak kada se dođe ovdje. Da im barem na ovaj način odamo počast”, rekao je.

“Vidjeli smo kišobrane, odjeću, obuću, deke, jorgane… dijelimo istu sudbinu. I mi smo svašta proživjeli u Krajini, ali ovo… Svi ovi ljudi… Ne znam”, rekao je njegov kolega plačući.

“​​​​​​​Marš mira”, koji je ove godine organizovan 19. put u okviru obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica, za preživjele Srebreničane predstavlja neku vrstu liječenja trauma, ali i obavezu da svoja iskustva i priče ispričaju i prenesu mlađim generacijama.

Učesnici “Marša mira” dnevno su pješačili oko 30 kilometara i na određenim mjestima staza je izuzetno naporna, nepristupačna i zahtjeva solidnu fizičku spremnost učesnika.

Učesnici “Marša mira” sutra će prisustvovati komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica na lokalitetima kojima su i sami prolazili u toku pješačenja.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine, dok je na drugim lokacijama ukopano još 237 žrtava, u skladu sa željama njihovih porodica. I dalje se traga za oko hiljadu ubijenih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!