Historičar za N1 o tajnim dokumentima iz 90-ih: Srećom, još nisu otvoreni!

Vijesti 13. mar 202321:05 1 komentar
Historičar Martin Previšić u emisiji Izvan okvira na N1

Univerzitetski profesor historije i autor knjige o Golom otoku, Martin Previšić, za N1 je rekao da objava nekih dokumenata iz prošlosti, posebno onih koji se tiču ratnog razdoblja, treba pričekati pravo vrijeme.

Za Previšića “pravo vrijeme” dolazi onda kada javnost bude spremna bez mitologizacije i fetišizacije, na trezven način, sagledati odnose iz prošlosti.

Prema njegovim riječima, u doba Jugoslavije partija je bila instanca koja je diktirala istinu, pa je izostajalo kritičko sagledavanje fenomena vezanih za Goli otok, što ga je potaknulo na decenijsko istraživanje teme i istraživanje arhivske građe.

“Kad sam počeo istraživati ovu temu, arhivi su bili djelimično zatvoreni. Igrom slučaja u Hrvatskoj je 2017. godine, zbog specifične političke situacije, jedan partner u vlasti insistirao na otvaranju arhiva. Ima još mnogo neotvorenog. Bilo je panike da će otvaranje arhive napraviti društvene lomove, a nije se dogodilo ništa”, rekao je univerzitetski profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gostujući u emisiji Izvan okvira na N1.

Previšić vjeruje kako objavljivanje nekih dokumenata treba da se dogodi u svoje vrijeme:

“Otvoreni arhivi su put prema trezvenijem pogledu na prošlost i smanjivanju mitologizacije i fetišizacije povijesti, koja je kod nas prisutna i kroji nam uveliko politiku”, rekao je historičar Martin Previšić.

“Naravno, nisu svi arhivi otvoreni, hvala Bogu. Neki dokumenti trebaju pričekati pravo vrijeme, kao što su na primjer dokumenti iz 90-ih i dokumenti iz samoga rata. Treba se kreirati atmosfera da se tome pristupi na hladniji način. Mi smo prvo riješili pitanje Jugoslavije, većinom, a sad je vrijeme da se otvori i pitanje rata i 90-ih godina. Sve u svoje vrijeme, nemam problem da se to već otvori sutra”, iznio je svoj stav u emisiji Izvan okvira na N1.

Martin Previšić doktorirao je u Zagrebu s radom pod naslovom Povijest informbirovskog logora na Golom otoku 1949.-1956., koji je izradio pod mentorstvom Ive Banca. Održao je niz gostujućih predavanja na University of California, Berkeley; University of Illinois at Urbana–Campaign; University of Pittsburgh; University of North Carolina at Chapel Hill i Furman University te Humboldt-Universität Berlin, a u 2019. godini na Stanford Univeristy i University of California, Berkeley.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare