HNK dobio Zakon o zaštiti od požara, ali status vatrogasca ostao nedefinisan

Vijesti 02. feb 202307:14 0 komentara

HNK je dobio Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu, koji će između ostalog omogućiti finansijsko izdvajanje za opremanje vatrogasnih jedinica i službi, poput nabavke letjelica za protupožarnu zaštitu. Ovaj kanton jedan je od najugroženijih na području BiH kada je riječ o velikim požarima, te bi prema riječima vatrogasaca savremenija oprema, pojačanje u ljudstvu, kao i nabavka barem jedne letjelice bila od ogromnog značaja.

U vrelim jetnim mjesecima na prvoj su liniji odbrane, u zimskim u potrazi za svojim pravima. Neisplata jednokratne novčane pomoći vatrogascima bila je razlog njihovog nezadovoljstva. Veliki je broj intervencija tokom cijele godine, na koje uspješno odgovaraju. Što se tiče onih tehničkih problema kažu nema, svim zahtjevima mogu adekvatno odgovoriti, no kada je riječ o šumskim požarima nedostataka ima.

“Tu bi nam trebalo par cisterni koje su već trebale proći tu tendersku proceduru i trebalo bi nam jedno nabavno vozilo. Kanader bi bio od velike pomoći, ali to iziskuje velika sredstva, ja bih se više bazirao na protupožarne puteve koje treba uraditi na mjestima gdje gori svake godine”, naveo je komandir vatrogasne jedinice Sjeverni logor Suad Marić.

60 posto požara događa se na prostoru HNK , kazali su iz Civilne zaštite, zbog čega smatraju da je ovaj kanton najugroženiji u Federaciji BiH. Stoga je bilo nužno donijeti Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu, na kojem se radilo proteklih deset godina.

“U jednom djelu se spominje i mogućnost izdvajanja financijskih sredstava za opremanje vatrogasnih postrojbi i službi. Posljednjih godina najviše polemike se vodilo o nabavci letjelica za protupožarnu zaštitu i samim usvajanjem ovoga zakona imat ćemo mogućnost, da iz vlastitih sredstava, možemo nabaviti letjelice i formirati eskadrilu”, naglasio je direkror Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a Eugen Ćubela.

Umjesto na letjelicama, fokus javnosti bi trebao biti na ljudstvu i opremi, smatra predsjednik Sindikata vatrogasaca. Zakon definira prava i obaveze vatrogasaca, ali i njihov status.

Detalje donosi Đenana Kaminić – Puce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!