Hoće li 86 miliona smanjenih KS napuniti kese građanima u drugim kantonima?

Vijesti 25. jan 202218:47 3 komentara

Rješava li Zakon o pripadnosti javnih prihoda, koji je juče usvojen u Predstavničkom Domu parlamenta FBiH pitanje pravedene raspodjele sredstava u FBiH, ili stvara jaz među kantonima, prije svega između sarajevskog i tuzlanskog. Iz Tuzle poručuju nepravda je bar djelimično ispravljena, iz Sarajeva - zakon je nestručan.

Iako je Tuzlanski najmnogoljudniji kanton, u njemu je zaposleno tačno 40 hiljada osoba manje nego u Kantonu Sarajevo. Neravnomjeran razvoj i nepravda vidljivi su poručuju Tuzlaci.

Upravo u Tuzli rodila se ideja o smanjenju novca za posebne rashodnovne potrebe u Kantonu Sarajevu. Vedad Pašić, dekan PMF, kaže, muzeji i obrazovne institucije od značaja za FBiH nisu dobijale dovoljno novca iako iako je stizao kroz ponder II, tako da je barem djelimično pravda zadovoljena.

“Itekako jeste bila velika priliv drugim budžetskim aspektima, koji je doveo do toga da je budžet KS bio skoro 2,5 puta veći od budžeta TK, dok je TK i prostorno veći i veći broj stanovnika, i ima skoro duplo veću industrijsku proizvodnju”, kazao je Pašić.

Nisu u HNK jedinstveni kako pravedno rasporediti novac, no uvjereni su da trenutna raspodjela nije pravedna.

Delegat u Domu Naroda iz ovog kantona Aner Žuljević upozorava da je isti Zakon sa drukčijim rješenjem u obliku nacrta prošao Dom naroda. Ali i da nije u skladu sa zakonom da se fiskalni okvir mijenja u toku fiskalne godine, kada su već neki budžeti usvojeni.

“Prema postojećem zakonskom okviru postoji nezadovoljstvo svih deset kantona i u ovom momentu nije dobro da se novom nepravdom ispravlja postojeća nepravda”, kazao je Žuljević.

Da zakonsko rješenje nije idealno misle i Vladi FBiH koja je dala negativno mišljenje navodeći da ne postoji jasan početak primjene, ne da nudi parcijalna rješenja, te da ne uključuje stručne kriterije. Reagovali su i sa Ekonomskog fakulteta UNSA, kažu ponudili su rješenje koje političare nije zanimalo.

“Javnost ima pravo znati da prezentirani novi model osigurava značajne iznose dodatnih sredstava (više od 200 miliona KM) svim drugim kantonima u odnosu na postojeća rješenja (u slučaju Tuzlanskog kantona više od 40 miliona KM), bez da se ozbiljno ugrozi funkcionisanje budžeta Kantona Sarajevo”, kazali su iz Ekonomskog fakulteta UNSA.

“Svjesni su i građani KS da se ovdje slije najviše novca, no kažu, to na njih mnogo ne utiče jer su i troškovi života u glavnom gradu najviši”, ističe Davor Čičić, Ministar finansija KS.

Jučerašnja sjednica otvorila je mnogo pitanja. Hoće li 86 miliona smanjenih KS napuniti kese građanima u drugim kantonima? Da li će izmjene uopšte proći u Domu naroda, te kako će se to odraziti na sam KS? Pokazala je jučerašnja sjednica i koliki je jaz među kantonima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare