Hoće li biti reciprociteta za bh. građane nakon diplomatskog skandala sa tri zemlje? Konaković za N1: “Nema logike da nas stave u istu ravan…”

Vijesti 05. jun 202419:51 1 komentar
F.Z./N1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije postiglo potrebni konsenzus o glasanju državljana Rumunije, Poljske i Slovenije u BiH za evropski parlament. Diplomatski zahtjevi tri zemlje odbijeni su zbog protivljenja ministara iz Republike Srpske, koji su naveli kao razlog usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, a koju su navedene zemlje podržale. Da se radi o anticivilizacijskom činu, poručio je danas šef bh. diplomatije Elmedin Konaković, za N1. No, ključno pitanje ostaje da li će navedene zemlje poduzeti recipročne korake, što bi posebno štetno moglo biti za brojne bh. državljane u Sloveniji.

“Ministri iz RS su još jednom pokazali svoje lice i iz EU bi morali shvatiti kompleksnost našeg rada i staviti je na pravo mjesto. Nema nikakve logike da nas koji činimo maksimum napora na evropskom putu stavljaju u istu ravan sa onima koji su i danas u posjeti Moskvi, koji veličaju i slave režim Vladimira Putina”, rekao je Konaković za N1.

Kaže kako Evropa mora biti svjesna jakog “malignog ruskog uticaja” koji se u Bosni i Hercegovini kroz različite primjere oslikava svaki dan.

“Ovo se ranije nikada nije desilo, nikada nije zabilježeno da se ovako ophodimo prema nekoj od zemalja. I u slučaju Rusije i drugih zemalja mi smo prirodno puštali ljude da glasaju, ne može se necivilizirano odgovarati. Ministri Nešić, Košarac i Amidžić su iz Bosne i Hercegovine još jednom poslali proruske signale, učinit ćemo sve da svi znaju sa kakvim se okolnostima susrećemo”, ponovio je.

Ipak, državljanima Hrvatske je dopušteno da glasaju.

“I tada smo telefonski glasali. Nije bilo ovakvih reakcija, niti ikakvih indikacija da će se nešto ovakvo desiti. Ovo samo osvjetljava scenu i pokazuje ko su ljudi koji se ovdje bave politikom”, naveo je ministar vanjskih poslova BiH.

Samo četiri spomenute zemlje podnijele su zahtjev kako bi njihovi državljani glasali iz BiH, dodatnih zahtjeva nije bilo.

Inače, Konaković je danas pisao kolegama ministrima iz triju zemalja, pojasnivši da su blokadu glasanja faktički  izdejstvovali ministri iz RS smatrajući to dijelom odgovora prema ovim zemljama jer su glasale za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare