Hoće li diplomatska ofanziva uroditi plodom ili će BiH prokockati šansu?

Vijesti 06. feb 202419:56 0 komentara

Nema mnogo dana u posljednje vrijeme u kojima bh. zvaničnici nisu ugostili važnog međunarodnog zvaničnika. Od predsjednice Evropske komisije, premijera Holandije i Hrvatske, preko mađarskog šefa diplomatije, pomoćnika američkog državnog sekretara, delegacije NATO-a, do njemačkog ministra odbrane i generalne evropske direktorice za spoljne poslove Angeline Eichhorst. Gust raspored sastanaka i danas, a kao i prethodnih puta, u javnost odlaze poruke podrške BiH ka evroatlantskim integracijama, ali i podsjećanja da na tom putu BiH nismo usvojili reformske zakone. A na tom putu ne može se sjediti na dvije stolice, poručuje njemački ministar odbrane, nakon sastanka sa svojim bh. kolegom.

“Uočavamo da postoje određene tenzije. Radi se o tome da moramo odlučiti na kojem vjenčanju trebamo da plešemo. Ne možemo, istovremeno, biti na dva mjesta, što znači da, ukoliko želite u EU, onda nam je to drago, to je dobrodošlo, a ukoliko to želite, onda morate zajednički to da želite”, rekao je Boris Pistorius.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez: “Njemačka je jedan od ključnih prijatelja BiH na spoljno političkom planu. Također, SR Njemačka daje punu podršku BiH na putu ka EU i NATO savezu i na tome želim da se zahvalim, kao i na svemu što su dosad uradili za BiH i Oružane snage BiH. Od 2021. do 2025. Njemačka je uložila i uložiće više od 20 miliona KM u Oružane snage BiH.”

Zabrinuo je, njemačkog ministra i uticaj Rusije i kako kaže, njena namjera da zloupotrijebi ovu regiju, što je izazvalo reakciju ruske ambasade.

“Naglašavamo da nije Rusija, već Njemačka je upravo ta koja zaoštrava unutrašnju političku krizu u BiH, prvenstveno posredstvom figure nelegitimnog Visokog predstavnika. Što se tiče Rusije, ona, kao jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, zalaže se za razvoj dijaloga u Bosni i Hercegovini, razradu konsenzusnih dogovora, kao i za jačanje svestranih veza sa prijateljskim narodima Bosne i Hercegovine”, naveli su.

Ruski uticaj danas nije komentarisao, ali upravo u narod, odnosno, građane BiH, više nego u bh. političare, povjerenje polaže visoki predstavnik BiH, koji se nakon sastanka s Pistoriusom kratko obratio.

Diplomatsko prisustvo pojačano je i posjetom generalne direktorice za Evropu pri Službi EU za vanjske poslove Angeline Eichhorst koja je, ekskluzivno, za N1, još jednom istakla važnost trenutka za evropski put BiH.

Da je potrebno više svjesnosti bh. zvaničnika, uoči predstojećeg izvještaja Evropske komisije u martu, napisao je na društvenim mrežama šef delegacije EU Johann Sattler, koji se ranije danas sastao sa članovima Kolegijuma oba doma Parlamenta BiH.

Da su razgovarali o svemu onome što je nedovršeno nakon posjete predsjednice evropske komisije, te načina na koji je moguće najbrže usvojiti reformske zakone koje EU traži, potvrdio je i predsjedavajući Kolegijuma Predstavničkog doma državnog parlamenta.

“Treba podsticati dalji politički dogovor, prvenstveno podsticati da opozicija ne djeluje destruktivno prema ovim zakonima tražeći neke alibije, nego da doprinose tome da BiH iskoristi svojun istorijsku šansu i otvori prustupne pregovore”, rekao je Marinko Čavara.

No, ovo nije kraj diplomatskom pritisku. Do kraja sedmice najavljene su posjete i predsjednice Slovenije, koja je ranije poručila da se Slovenija zalagala i zalaže da BiH „dođe do tačke svog puta prema Evropskoj uniji gdje može početi pregovore“. Osim nje, posjetiće nas i državna ministrice za pitanja Evrope i klime pri njemačkom ministarstvu spoljnih poslova. Hoće li diplomatska ofanziva dati rezultate, ili će BiH, prokockati šansu i dobiti novi termin za otvaranje pristupnih pregovora?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!